Turci zaustavili šleper s rotirajućim ZG tablicama pun sredstva za sintezu heroina

Screenshot: TRT

TURCI su na granici s Bugarskom prošlog petka otkrili kamion zagrebačkih registracijskih tablica u kojem je bilo skriveno više od 16 tona acetanhidrida, spoja koji se koristi u proizvodnji heroina. Da priča bude još zanimljivija, kamion je imao ugrađen mehanizam pomoću kojeg je vozač mogao zarotirati registarske tablice.

Prošlog petka više turskih medija objavilo je da su 11. lipnja na graničnom prijelazu Kapikule, između Bugarske i Turske, zaustavljena dva kamiona zagrebačkih registarskih oznaka.

Prilikom kontrole kamiona djelatnici Carine uočili su da je na deklaraciji stajalo da kamioni prevoze 20 tona papira, ali su na granicu stigli bez pripadajuće plombe.

Stvar je izgledala sumnjivo, pa su carinici poslali kamione na rendgensko skeniranje. Prilikom skeniranja u jednom od kamiona otkrili su sumnjivu gustoću materijala, nakon čega je kamion prebačen u hangar, gdje je detaljno pregledan.

Vozač je pritiskom gumba mogao rotirati registarske oznake

Tijekom pregleda utvrđeno je da je u prostoru registarskih tablica postavljen elektronički mehanizam pomoću kojeg je vozač mogao zarotirati tablice pritiskom na gumb. Tablice koje su bile u rotaciji, a koje se mogu vidjeti na snimkama, bile su zagrebačke.

Nakon otkrića mehanizma za rotiranje tablica turski carinici su daljnjom provjerom kamiona otkrili samo dvije bale papira, a po deklaraciji ih je trebalo biti osam. Ostatak prostora zauzimale su bačve pune tekućih kemikalija.

 

U bačvama otkrili više od 16 tona kemikalije koja se koristi za proizvodnju heroina 

Analizom tekućine utvrđeno je da se radi o acetanhidridu, odnosno anhidridu octene kiseline, koji se koristi za proizvodnju heroina. U bačvama se nalazilo 16.150 kilograma anhidrida, što je dovoljno za proizvodnju osam tona heroina.

Carinici su potom pregledali i drugi kamion, koji je na granicu stigao zajedno s prvim. U drugom kamionu našli su isključivo legalni teret - tepihe i porculan - ali čini se da je drugi kamion poslan na granicu kako bi zavarao carinike.

Zašto je u jednom kamionu bio legalni teret?

Naime, turski mediji navode da su krijumčari namjeravali carinicima na pregled podvaliti samo kamion s legalnim teretom, pri čemu su se nadali da će drugi kamion, koji je prevozio 16 tona acetanhidrida, biti pušten preko granice zajedno s prvim.

Vozači su uhićeni, a kamioni su zaplijenjeni. Policija nije objavila identitet uhićenih vozača, kao ni njihovo državljanstvo.

Index je o ovom događaju poslao upit i MUP-u, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Pročitajte više