Turisti u Dubrovniku će do smještaja u staroj jezgri morati nositi kofer u rukama

Screenshot: RTL Danas

Nakon što je odlučio suprotstaviti se buci iz kafića i započeo bitku s ugostiteljima, HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković nastavlja provoditi red u staroj gradskoj jezgri.

Prema novoj odluci gradonačelnika, turisti koji posjećuju apartmane i sobe u starom gradu hodat će s koferom u ruci, javlja RTL Danas.

Paco, turist iz Meksika, misli da je ideja gradskih vlasti u Dubrovniku pretjerana. "Ne bi mi smetalo da mi netko ostavi prtljagu ravno u hotel, ali nositi je sa sobom je vrlo naporno!" rekao je Meksikanac za RTL Danas.

Silvio iz Francuske kaže da sličan problem s kotačićima na koferima postoji u njegovoj zemlji. Upitan kako su to riješili, odgovorio je: "Nisu ga riješili!"

Električno vozilo za dostavu hrane i pića na Stradunu

Međutim, stiglo je električno vozilo. Ono će dostavljati hranu i piće do kafića i restorana na Stradunu. Ova vijest veseli tisuće stanovnika najpoznatijih hrvatskih zidina, posebno zbog smanjenja buke koju stvaraju ugostiteljski objekti.

"Do danas je šest ugostitelja ostalo bez javne površine na sedam dana. Ako ponove, ide 30 dana, a treći put trajno. Vjerujem da će mjera biti učinkovita i da si neće dozvoliti da ostanu bez glavnih prihoda u sezoni", govori za RTL Danas Marijana Aksić-Vitković, glasnogovornica Grada Dubrovnika.

Aksić-Vitković izražava povjerenje u učinkovitost ovih mjera te naglašava kako neće biti dopušteno da ugostitelji izgube glavne prihode tijekom sezone.

Šef TZ-a Dubrovnik: Destinacije diljem Europe bore se s istim problemom

S druge strane, Miro Drašković, direktor Turističke zajednice Dubrovnika, komentira: "Ovo je globalni trend koji smo primijetili putujući po sajmovima. Svi veliki gradovi i destinacije diljem Europe bore se s istim problemom."

Postavlja se pitanje hoće li ove mjere biti dovoljne da zaustave prekomjerni turizam i istodobno održe privlačnost Dubrovnika za posjetitelje. Ne samo da će vlasnici kućnih ljubimaca morati držati svoje ljubimce na povodcu već će i posjetitelji biti pozvani da poštuju pravila hodanja u središtu grada, uključujući nošenje majica, izvijestio je RTL Danas.

Pročitajte više