Turistička zajednica odbija reći koliko su platili HDZ-ovki za onaj skup influencera

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL/Shutterstock

TURISTIČKA zajednica Splitsko-dalmatinske županije već mjesec dana ne želi odgovoriti na pitanja vezana za 1. Međunarodni susret influencera, o kojem smo ranije izvještavali budući da je dobar dio sudionika bio iz Hrvatske i s ne baš velikim brojem pratitelja, a na njihovo druženje koje je rezultiralo sa sedamdesetak objava sa službenim hashtagom na Instagramu, potrošeno je preko 200.000 kuna. 

>> Stella: TZ je 14. srpnja novinarki Indexa poslao odgovore, to je prešućeno u članku

Podsjetimo, ravnatelj TZ-a Joško Stella na popis sudionika - influencera koji nam je poslao, ubacio je i novinarku koja je izvještavala sa skupa i kuharicu koja je radila catering za influencere. Do danas nam nije odgovorio zašto je to napravio. Znakovito je možda da kuharica ima više pratitelja na Instagramu od nekih djevojaka koje su zapravo sudjelovale kao influencerice na tom skupu. 

>>Turistička zajednica dala 200.000 kuna da u Dalmaciji borave influenceri iz Dalmacije

No, ono što uporno pokušavamo doznati od Turističke zajednice, čiji je predsjednik HDZ-ovac, župan Blaženko Boban, a ravnatelj do 1. kolovoza Joško Stella, jesu informacije vezane za dodatne troškove. Želimo znati jesu li i koliko platili HDZ-ovki koja im je ovaj skup pomogla organizirati. 

Predsjednik TZ-a je HDZ-ovac, a skup influencera organizirala HDZ-ovka

TZ je slao priopćenja u kojima piše da je suorganizator susreta influencera - Maja Zlokić. Riječ je o HDZ-ovki koja se na prošlim lokalnim izborima kandidirala za načelnicu Vele Luke. Predstavljali su je kao dugogodišnju članicu stranke i u dva mandata članicu Općinskog odbora HDZ-a. 

Prvi upit poslali smo 20. lipnja. Od tad smo slali na desetke molbi i podsjetnika, pisali smo i Županiji i Ministarstvu turizma i HTZ-u i povjereniku za informiranje, ali podatke o tome koliko je plaćeno njoj i njenom Hot Spots obrtu za usluge organizacije, nismo dobili. 
Javili smo se i samoj organizatorici, Maji Zlokić. Ona nas je pak uputila da se za sva pitanja obratimo - njenom odvjetniku. Predložili smo joj da uz pomoć svog odvjetnika odgovori na već poslana pitanja, dani su prolazili, ali do objave ovog članka nije stigao odgovor. 

Turistička zajednica točno mjesec dana odbija odgovoriti koliko su platili HDZ-ovki

>>Turistička zajednica lažirala listu influencera: Ubacili kuharicu i novinarku

Od Turističke zajednice zatražili smo da nam dostave što su još, osim susreta influencera za koji nam ne žele otkriti iznose, radili s obrtima ove HDZ-ovke. Na njenoj web stranici pronašli smo podatke da za TZ-ove organizira razne skupove, sastanke i konferencije, pa nas je zanimalo koliko to plaćamo. Naravno da ni te podatke nismo dobili. A prošlo je, rekli smo, čitavih mjesec dana.

Ravnatelja TZ-a Joška Stellu zvali smo, slali SMS-ove, tražili u uredu na telefon i molili da nam se javi, ali bezuspješno. 

Maja Zlokić vlasnica je dva obrta koja se bave istom djelatnošću, a uz to je i predsjednica neprofitne udruge koja zarađuje radeći slične poduzetničke aktivnosti kao i obrti. 

Maja Zlokić ima dva obrta i jednu udrugu za istu djelatnost

Hot Spots Studio j.d.o.o. registriran je za djelatnost agencije za promidžbu (reklamu i propagandu), osnovan 2017. godine, obrt Magoo studio registriran je za istu djelatnost i osnovan 2011. godine, a Udruga Dalmatia Event osnovana je 2012. godine. 

Hot Spots Studio je za Turističku zajednicu Splitsko-dalmatinske županije, sve u vrijeme Joška Stelle, organizirao niz konferencija i sastanaka, a sve su imale i pokrovitelje - Županiju, zatim županijsku i povremeno lokalnu Turističku zajednicu.

Na webu stranici obrta izdvojeno je šest takvih druženja.

Konferencija Privatni iznajmljivači i inovativne tehnologije, za pokrovitelje je imala županijsku Turističku zajednicu i županiju Splitsko-dalmatinsku.

Konferencija Turizam, inovacije i digitalne tehnologije održana je 2018. godine u hotelu Park u suradnji s TZ-om Splitsko-dalmatinske županije.

Godinama organizira konferencije, pokrovitelji su županijski TZ Joška Stelle i HDZ-ova županija

Konferencija Turizam i inovacije, digitalna komunikacija turističkog sektora s tržištem - inovacije, trendovi u hotelijerstvu održana je 2017. godine, a na stranici piše da je to treću godinu u organizaciji Hot Spots Magazina, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice županije, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice grada Splita. 

Konferencija Turizam i inovacije, digitalna komunikacija turističkog sektora s tržištem održana je, jasno, i 2016. godine, u organizaciji obrta HDZ-ovke, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice grada Splita. Piše da je konferenciju otvorio direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella, isti onaj koji odbija reći koliko novca se izdvajalo za ove konferencije. 

Osim što je Stellin TZ bio pokrovitelj ovih susreta, on je ujedno bio i govornik na još jednom skupu u organizaciji Maje Zlokić. 
Još 2014. godine njen Hot Spots suorganizirao je okrugli stol na temu Hrvatski turizam i poduzetništvo, u partnerstvu s HGK i Razvojnom agencijom grada Zagreba. 

Pokrovitelj njenih aktivnosti je i lokalni TZ, ali i Županija kojom upravlja - HDZ

A mi smo 21. lipnja ove godine od Stelle i TZ-a zatražili da nam kažu koliko je isplata i u kojim iznosima i u koje svrhe Turistička zajednica imala prema obrtima Maje Zlokić i jesu li i u jednom od tih poslovanja prethodili postupci javne nabave, odnosno je li bilo raspisanih javnih natječaja ili su poslovi dogovoreni na neki drugi način, i ako su dogovoreni na neki drugi način koji je to način? Odnosno, kako je TZ odabrao upravo ove obrte da organiziraju sve te konferencije i aktivnosti? 
Niti jedan odgovor nismo dobili. 

Njeni obrti organizirali su i sastanke za lokalne Turističke zajednice, ne samo za županijsku, i ne samo za Splitsko-dalmatinsku županiju. Pa je tako 2015. godine u hotelu na Korčuli održana javna rasprava na temu U kojem smjeru ide turizam Vele Luke - stanje, budućnost i razvoj. Organizatori su Croatia Hot Spots Magazin, udruga Vela Luka Event i TZ Vela Luka.

Upravo Maja Zlokić bila je i predsjednica spomenute Udruge Vela Luka Event. Udruga je to, pogađate, za organizaciju i promicanje turističkih i kulturnih događanja. Od države je 2013. godine dobila 12.000 kuna donacija za promidžbu poduzetništva i obrta od Ministarstvo poduzetništva. 

Djeluje i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Udruga je za lokalnu Turističku zajednicu, a pod pokroviteljstvom i županijskog TZ-a, Dubrovačko-neretvanske županije, organizirala razne aktivnosti. Pa tako u najavi Večeri tradicije i kulturne baštine na web stranici TZ-a Vele Luke piše: "Organizator ove večeri je Udruga Vela Luka Event i Dalmatian Hot Spots Magazin. Pokrovitelji ove manifestacije su Dubrovačko neretvanska županija, Općina Vela Luka, Turistička zajednica Vela Luka i Udruga Luško Lito. Medijski partner ove večeri je Dalmatian Hot Spots Magazin".

Udruga Vela Luka Event brisana je 2019. godine. Još 2012. godine osnovana je Udruga Dalmatia Event, koja je s gašenjem Udruge Vela Luka počela bilježiti veće prihode. Iako prema statutu neprofitna, Udruga Dalmatia Event 2018. i 2019. godine ima prihode od po 200 i 250 tisuća kuna. I Dalmatia Event organizira događanja u suradnji s Turističkom zajednicom kojoj je na čelu Joško Stella. 

Neprofitna udruga uprihoduje po dvjesto tisuća kuna godišnje

Primjeri toga nalaze se tek povremeno u lokalnim medijima. Objavljeno je da su na splitskim Prokurativama priredili zabavnu manifestaciju Tragom prošlosti Dalmacije - Dalmacija od antike do danas. Pisalo je da je organizator manifestacije bio "Dalmatian Hot Spots Magazin i Udruga Dalmatia Event", ali i da su pokrovitelji Stellina Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, zatim Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Turistička zajednica grada Splita, Turistička zajednica grada Sinja, Turistička zajednica grada Vrgorca, Turistička zajednica općine Šolta i Turistička zajednica grada Supetra.

Organizacija 1. Međunarodnog skupa influencera bila je, očito, samo jedan minijaturni dio HDZ-a i domišljatog privatnog poduzetništva u džepovima poreznih obveznika.

>> Stella: TZ je 14. srpnja novinarki Indexa poslao odgovore, to je prešućeno u članku

Pročitajte više