Turska i Mađarska i dalje blokiraju ulazak Švedske i Finske u NATO

Foto: EPA

NAKON samo tri mjeseca 28 od 30 država NATO-a ratificiralo je izmjene ugovora u svojim nacionalnim parlamentima kojima bi se odobrilo članstvo Finske i Švedske u savezu. Dokumentaciju u Washingtonu su predale već 24 nacije.

No, nordijske zemlje nemaju još razlog za slavlje jer im Mađarska i Turska blokiraju članstvo u NATO savezu. 

U rujnu je finski ministar vanjskih poslova rekao da je njegov mađarski kolega obećao nastaviti s ratifikacijom i uvjeravao Fince da nema prigovora na pristupanje Finske ili Švedske, piše Euro news.

Orbanovi političari blokirali brzo glasanje o pristupanju NATO-u za Finsku i Švedsku

Nekoliko tjedana ranije, krajem kolovoza, mađarski ministar regionalnog razvoja i bivši povjerenik EU Tibor Navracsics posjetio je Helsinki i rekao finskim zastupnicima da će Mađarska bez odlaganja ratificirati njihov zahtjev za članstvo u NATO-u.

"Mađarska podržava članstvo Finske u NATO-u, ali proces ratifikacije u mađarskom parlamentu još je u tijeku", navedeno je tada u priopćenju finske vlade.

Ovaj tjedan, međutim, političari Viktora Orbana su blokirali unošenje prijedloga u parlamentu koji bi ubrzao glasanje o procesu pristupanja NATO-u za Finsku i Švedsku. Oporba je oštro kritizirala taj potez.

"Ovo je neshvatljiva i neopravdana odluka. Finska i Švedska predani su partneri NATO-a, uključene su u program Saveza Partnerstvo za mir od 1994. te su igrale i igraju aktivnu ulogu u prošlim i sadašnjim operacijama potpore miru pod vodstvom NATO-a", rekao je Bertalan Toth, mađarski zastupnik koji je pokušao podnijeti prijedlog.

Rasprava o pristupnom procesu teoretski je još uvijek na rasporedu mađarskog parlamenta. No, datum nije određen, što znači da je to pitanje zasad u drugom planu.

Turska prvo rekla da će dati podršku Finskoj i Švedskoj, ali se predomislila

Turski slučaj odugovlačenja s davanjem zelenog svjetla za članstvo Finske i Švedske u NATO-u složeniji je od mađarskog. Turci su prvotno signalizirali da podržavaju kandidature za NATO. U telefonskom razgovoru između turskog predsjednika Erdogana i finskog predsjednika Niinistöa početkom travnja Finci su dobili jamstva da neće biti nikakvih problema.

Samo mjesec dana kasnije Turska se povukla te iznijela popis razloga zašto se dvije nordijske zemlje nisu mogle pridružiti NATO-u, što uključuje i navodnu podršku skupinama koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Krajem lipnja, nakon intenzivne diplomacije iza zatvorenih vrata, Turska je postigla dogovor o podršci članstvu, uključujući uspostavljanje tripartitnih pregovora kako bi se izgladile sve nedoumice.

Te su rasprave počele u Finskoj u kolovozu i očekivalo se da će se nastaviti u jesen, ali početkom mjeseca Erdogan je ponovno zakočio odobravanje članstva Finske i Švedske u NATO-u.

Na otvaranju parlamenta u Ankari 1. listopada Erdogan je zastupnicima rekao da će on blokirati njihove kandidature za članstvo ako Finska i Švedska ne ispune obećanja koja su dale Turskoj o sigurnosti i terorizmu.

"Zadržat ćemo svoj principijelan i odlučan stav o ovom pitanju sve dok se ne održe obećanja dana našoj zemlji", rekao je Erdogan.

Na kraju Erdogan odlučuje

Turska je ljuta na Švedsku zbog satirične emisije prikazane na švedskom javnom servisu SVT koja je ismijavala Erdogana. 

"Formalno je na turskom parlamentu da odluči o zahtjevu Švedske za članstvo u NATO-u, ali na kraju je Erdogan taj koji odlučuje - a on je emotivna osoba koja može odlučiti kazniti svog kolegu ako se osjeća uvrijeđenim", rekao je za švedsku novinsku agenciju TT Paul Levin, redatelj s Instituta za turske studije Sveučilišta u Stockholmu.

Toni Alaranta, stručnjak za Tursku na Finskom institutu za međunarodne poslove, nedavno je izjavio da će Turska odobriti članstvo Finske i Švedske u NATO-u. 

 

 

 

 

Pročitajte više