Turska osudila novinarku Wall Street Journala na zatvor zbog terorizma

Foto: LinkedIn
 
TURSKA je osudila dopisnicu Wall Street Journala na više od dvije godine zatvora zbog "terorističke propagande", objavile su novine u utorak.
 
Novinarka s dvojnim finskim i turskim državljanstvom Ayla Albayrak nalazila se u New Yorku za vrijeme donošenja presude te najavila žalbu. Optužena je zbog članka o turskoj borbi protiv kurdskih militanata koji je napisala prije dvije godine.
 
Urednik Wall Street Journala Gerard Baker je izjavio: "Jedina svrha članka bila je pružiti objektivne i neovisne informacije o događajima u Turskoj, i to je i učinjeno. Ovo je neutemeljena optužba i potpuno neprihvatljiva osuda".
 
"S obzirom na situaciju u Turskoj, ova užasna odluka nije me trebala iznenaditi"
 
Turska je država s najviše zatvorenih novinara na svijetu, iako vlada poriče ovu činjenicu te navodi da se "mnogi zatvorenici ne mogu smatrati medijskim radnicima jer su zapravo teroristi i špijuni drugih država".
 
"S obzirom na trenutačnu atmosferu u Turskoj, ova užasna odluka nije me trebala iznenaditi, ali jest. Presuda samo još jednom dokazuje da međunarodni mediji nisu imuni na trenutni okršaj s medijima u Turskoj", izjavila je Albayrak.
 
Vijest o osudi dolazi usred svađe između SAD-a i Turske nakon što je američka ambasada u Ankari prekinula izdavanje neimigrantskih viza. Turska se osvetila najavom jednakog ograničenja u izdavanju viza za svoju državu. 

Pročitajte više