Turska spriječila velik napad na Istanbul u petak: Među uhićenima i zloglasni krvnik Jihadi John?

Foto: Hina

TURSKA je osujetila plan velikog terorističkog napada na Istanbul istog dana kada se dogodio pokolj u Parizu, rekao je neimenovani dužnosnik za AFP.

Policija je u petak uhitila pet osoba, uključujući i osumnjičenog za povezanost s Islamskom državom, zloglasnog Jihadi Johna, za kojeg Washington vjeruje kako je vjerojatno ubijen u nedavnom napadu dronom u Siriji, tvrdi izvor.

"Vjerujemo kako su planirali napad na Istanbul istog dana kada se u Parizu dogodio teroristički napad. Inicijalna istraga pokazuje kako smo osujetili veliki napad", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Uhićena još jedna ključna figura ISIS-a

Među uhićenima je i Aine Lesley Davis, britanski državljanin koji je čuvao zatočene strance u Siriji. On je navodno također osumnjičen za povezanost s ISIS-om.


Davis, koji je rođen u Londonu i postao islamistički militant, opisan je u britanskim medijima kao ključna figura u mreži ISIS-a u Siriji.

Davis i četiri džihadista prešli su u Tursku iz Sirije, no nije poznato kojeg datuma.

Turske vlasti istražuju je li napad kojeg su spriječili bio povezan s napadima u Parizu u kojima je poginulo 132 ljudi, rekao je turski dužnosnik.

Pročitajte više