Turska tvrdi da je više od 76.000 izbjeglica krenulo prema EU

Foto: EPA

TURSKI ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu napisao je jutros na Twitteru da je više od 76.000 migranata prešlo tursku granicu prema EU.

“Broj migranata koji je napustio Tursku u pravcu Europe je 76.358. Otvorili smo naša vrata. Izbjeglice mogu slobodno ostati u Turskoj ili otići”, napisao je Soylu.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je jučer kako je njegova zemlja otvorila granice te da će pustiti izbjeglice da idu prema Europi ako žele.

U Turskoj je oko 3,7 milijuna sirijskih izbjeglica i migranata

Odluka Turske da pusti izbjeglice i migrante iz svoje zemlje došla je nakon napada sirijskih vladinih snaga u kojima su ubijena 33 turska vojnika. U Turskoj se nalazi oko 3,7 milijuna sirijskih izbjeglica i migranata iz država poput Afganistana, koje je Turska u dogovoru s EU-om odlučila prihvatiti u svojoj zemlji. No Erdogan je jučer u Istanbulu rekao da je EU prekršio dogovor.

Grčka je jučer tvrdila da su uspjeli zaustaviti ulazak 4000 migranata

Od tada su tisuće ljudi krenule prema granici s Grčkom, no točan broj je nepoznat. Dok Turska tvrdi da je otišlo više od 76.000 migranata, grčke vlasti izjavile su jučer kako su uspjele zaustaviti oko 4000 migranata koji su pokušali prijeći granicu. Grčka policija na granici s Turskom izbjeglice i migrante tjerala je i suzavcem.

Pročitajte više