Turska uništila sirijski sustav zračne obrane i više od sto tenkova

Ilustracija: EPA

TURSKA je danas objavila da je razorila sirijski sustav protuzračne obrane. Uništila je više od 100 tenkova i srušila dva zrakoplova sirijske vojske u ofenzivi kojom je odgovorila na ubojstvo 30 turskih vojnika u sirijskim zračnim napadima. 

Napetosti na sjeverozapadu Sirije eskalirale su naglo otkako su sukobi između pobunjenika, koje podržava Turska, te s druge strane sirijske vojske, kojoj je Rusija saveznica, doveli dvije regionalne sile do ruba izravnog sukoba. 

Ankara je pojačala napade nakon što su ubijena 33 vojnika

Diplomatski napori Ankare i Moskve da ublaže napetosti do sada nisu uspjeli osigurati prekid vatre u pokrajini Idlib na sjeverozapadu Sirije, zadnjem velikom uporištu pobunjenika u devet godina dugom građanskom ratu u Siriji.

Ankara je od četvrtka, kada su 33 turska vojnika ubijena u zračnim napadima koje je izveo Damask, pojačala napade protiv sirijske vojske, uključujući udare bespilotnim letjelicama.

Još jedan turski vojnik ubijen je u petak, čime se broj mrtvih u veljači popeo na 55. 

Turski ministar obrane: Ne namjeravamo se sukobiti s Rusijom

Ranije danas sirijska vojska upozorila je da će srušiti svaki zrakoplov ili dron koji bude kršio njezin zračni prostor nad sjeverozapadom, prostorom koji godinama nadzire njezina saveznica Moskva.

"Ne namjeravamo se sukobiti s Rusijom. Naš je jedini cilj da sirijski režim okonča pokolj, čime će se spriječiti i zaustaviti radikalizacija i migracija", rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar.

Operaciju, inače četvrtu tursku operaciju u Siriji, nazvao je "Proljetni štit".

Akar je ustvrdio da je Turska uništila bespilotnu letjelicu, osam helikoptera, 103 tenka, 72 haubice, minobacače i šest sustava protuzračne obrane te drugu vojnu opremu od 27. veljače. 

Dodao je da je 2212 pripadnika sirijske vojske "neutralizirano", što je termin koji se rabi za ubijene, ranjene ili zarobljene.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, nevladino promatračko tijelo koje ima sjedište u Britaniji, navodi da su 74 vojnika sirijske vlade i prosirijskih boraca ubijena od 27. veljače. 

Turski šef diplomacije rekao je da se napreduje u razgovorima između turskog i ruskog izaslanstva

Tursko ministarstvo obrane navodi da je jedan njegov dron srušen danas, a da su turske snage srušile dva sirijska zrakoplova. 

Sirijska državna agencija SANA navodi da su se piloti spasili padobranima i da su dobro. 

Turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu rekao je jučer da se napreduje u razgovorima između turskog i ruskog izaslanstva te da će situaciju u Idlibu riješiti predsjednici dviju zemalja Tayyip Erdogan i Vladimir Putin.

Visoki turski dužnosnik i jedan dužnosnik službe sigurnosti kazali su da bi se sastanak trebao održati u četvrtak u Moskvi. 

Od prosinca iz Idliba izbjeglo milijun civila

Najnovija eskalacija između turske i sirijske vojske u Idlibu izazvala je novu krizu jer je milijun civila izbjeglo iz te regije od prosinca, među njima žena i djece koji se kreću prema turskoj granici. 

Turska, koja je na svome tlu primila 3,7 milijuna Sirijaca, najavila je da će otvoriti svoju granicu za slobodan prolaz migranata prema Europi jer optužuje Europsku uniju da se ne drži sporazuma kojim se EU obvezao financirati zbrinjavanje izbjeglih, a Turska spriječiti njihovo napredovanje prema europskim zemaljama. 

Grčka je svoje granice danas maksimalno pojačala nakon što su stotine migranata krenule preko propusnih graničnih prijelaza koje je Turska otvorila za vikend.

Pročitajte više