Tursko gospodarstvo snažno poraslo

Foto: EPA

Tursko gospodarstvo snažno je poraslo u trećem tromjesečju, oslonjeno na pojačanu potrošnju kućanstava i ulaganja kompanija, pokazali su podaci zavoda za statistiku. U razdoblju od srpnja do rujna turski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 5.9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od lanjskog proljeća. U razdoblju od travnja do lipnja ove godine uvećan je za 3.9 posto.

Potrošnja kućanstava poskočila je za 11.2 posto, tek nešto blaže nego u razdoblju od travnja do lipnja. Ulaganja kompanija poskočila su pak za 14.7 posto, više nego dvostruko snažnije nego u prethodna tri mjeseca. Izvoz je uvećan za 1.1 posto, a uvoz za 14.5 posto. Tromjesečna usporedba pokazuje pak naglo posustajanje rasta aktivnosti, s 3.3 na samo 0.3 posto.

Najviše je u razdoblju od srpnja do rujna uvećana dodana vrijednost u građevinarstvu, za 8.1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Slijede industrija i financijski sektor gdje je uvećana za 5.7 odnosno 5.1 posto, pokazuje izvješće.

Pročitajte više