Što sve ima Turudić? Kupio je vinograd u istom mjestu i u isto vrijeme kao i Tolušić

Foto: Patrik Maček_Goran Kovacic/PIXSELL

PROVJERILI smo imovinu suca Ivana Turudića, koji je prijavio osam nekretnina, u što spadaju kuće, garaže i vinogradi. Dio je kupio vlastitim sredstvima, a dio je dobio na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju. 

Zanimljivo je da se u kupoprodajnom ugovoru i zemljišnim knjigama kao prodavatelj stana u kojem danas stanuje Turudić pojavljuje Hrvatska radiotelevizija, gdje ni Turudić ni njegova supruga nikad nisu radili. Otkrili smo i da je u istom mjestu kao i bivši HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić, u razmaku od samo tjedan dana, i Turudić kupio vinograd. Pronašli smo i jednu klijet u vlasništvu Turudića, koja se ne nalazi u imovinskoj kartici. No, krenimo redom. 

"Naš dečko"

Turudić je rođen 1962. godine u Lugu Gradinskom, selu kraj Virovitice. Nakon završene srednje škole u Virovitici odlazi u Zagreb na Pravni fakultet, gdje je diplomirao kod Zvonimira Šeparovića. Nakon diplome prava vraća se u Viroviticu te na Općinskom sudu odrađuje vježbenički staž.

Krajem devedesetih započinje Turudićev uzlet. Šeparović postaje ministar pravosuđa, a za svog pomoćnika uzima upravo Turudića. No u Ministarstvu pravosuđa proveo je tek godinu dana jer 2000. godine dolazi do promjene vlasti, a Turudić odlučuje ostati u Zagrebu. Ubrzo je imenovan sucem Županijskog suda u Zagrebu.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt prije dvadesetak godina otkrila je medijima da su Ivo Sanader i ostali visoki HDZ-ovci Turudića nazivali "naš dečko".

Kao prodavatelj stana u kojem danas živi Turudić naveden je HRT

Sudac Ivan Turudić prijavio je u svojoj imovinskoj kartici kuću na zagrebačkom Črnomercu od 120 kvadrata, koju je procijenio na 220 tisuća eura, te jedno garažno mjesto, procijenjeno na 10 tisuća eura. 

Zanimljivo je da je u zemljišnim knjigama vidljivo kako je Turudić taj stan kupio prije dvadesetak godina od Hrvatske radiotelevizije. Provjerili smo i kupoprodajne ugovore pa se tako u jednom kupoprodajnom ugovoru spominje direktor HRT-a Ivica Vrkić, a u drugom, koji je zapravo aneks kupoprodajnog ugovora, navodi se bivši ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić.  

Budući da ni Turudić ni njegova supruga nikad nisu bili u radnom odnosu s HRT-om, zanimalo nas je kako je Turudić došao do tog stana. Sam Turudić odbio je odgovoriti na taj upit, dok su s HRT-a dali zanimljivo objašnjenje. 

HRT ostao upisan kao vlasnik, a stanove je prodavala Montmontaža

Naime, na Prisavlju nam kažu da su Montmontaža d.d. i Hrvatska radiotelevizija početkom 1994. godine potpisale suinvestitorski ugovor o zajedničkom financiranju i izgradnji stambeno-poslovnih objekata. Zemljište je bilo od HRT-a, a tvrtka Montmontaža gradila je objekte svojim sredstvima.

"Konačni obračun kojim je izvršeno zatvaranje međusobnih obveza i potraživanja potpisan je 02.07.2007., između tvrtke Montmontaža i HRT-a na temelju kojeg su Hrvatskoj radioteleviziji u vlasništvo pripala 4 (četiri) stana u poslovno-stambenim zgradama izgrađenim na predmetnim zk. česticama i koje je Hrvatska radiotelevizija unijela u svoje poslovne knjige", stoji u odgovoru HRT-a. 

Kako dodaju, predmetne stanove Hrvatska radiotelevizija ubrzo je prodala, a kupci su uknjižili svoje pravo vlasništva u zemljišnim knjigama. Ostale stanove Montmontaža je prodala trećim osobama.  

Kupoprodajna cijena niža od one navedene u reviziji HRT-a

"Formalno je u zemljišnim knjigama ostala upisana Hrvatska radiotelevizija, iako je stvarni vlasnik Montmontaža d.d., odnosno osobe koje su kupile nekretnine od Montmontaže d.d., a svoje pravo vlasništva nisu upisale u zemljišne knjige", pojašnjavaju s HRT-a. Tako se u Turudićevom kupoprodajnom ugovoru pojavljuju čelnici HRT-a, ali i direktori Montmontaže. 

Prema Turudićevom kupoprodajnom ugovoru, cijena kvadrata stana iznosila je 2050 njemačkih maraka. U nalazu Državne revizije za HRT iz 2000. godine razvidno je da su se četiri stana u vlasništvu HRT-a prodavala po cijeni od 2800 njemačkih maraka po kvadratu.

Od ostale imovine Turudić je prijavio oranicu u Virovitici od 14.806 kvadrata, koju je dobio na temelju ugovora s djedom o doživotnom uzdržavanju, a na temelju istog ugovora dobio je i kuću s okućnicom, također u Virovitici, ukupne procijenjene vrijednosti pet tisuća eura. Riječ je o 1/8 vlasništva nad kućom.  

Kupovao u isto vrijeme i u istom mjestu kao i Tolušić

U Rezovačkim vinogradima kupio je oranicu od 2307 kvadrata te tri vinograda u Milanovcu od 759, 2655 kvadrata te 2664 kvadrata. Tri vinograda procijenio je na 4400 eura, dok je oranica u Rezovačkim vinogradima procijenjena na svega tisuću eura. Supruga je vlasnica stana od 63 kvadrata u Zagrebu, procijenjenog na 132 tisuće eura.

>>Evo zbog čega se tereti Tolušić, nikada nije objasnio odakle mu novac, kuća, vinarija

Zanimljivo je da je vinograde u Rezovačkim vinogradima gotovo u isto vrijeme kupio i bivši ministar Tomislav Tolušić, koji je danas na meti europskih tužitelja. Sporne vinograde Tolušić je kupio 26. ožujka 2020. godine, dok ih je Turudić u istom mjestu kupio tjedan dana poslije, odnosno 2. travnja 2020.

Turudić nije htio razgovarati za Index o namjeni te kupnje. U vlasništvu Turudića od rujna 2022. godine nalazi se i vinograd s klijeti u Milanovcu, kod Virovitice, no nejasno je je li tu nekretninu i prijavio s obzirom na to da se u njegovoj imovinskoj kartici ni na jednom mjestu ne spominje vinograd s klijeti. Turudić je to odbio pojasniti za Index.   

Leasing od 67 tisuća eura

Turudićeva supruga prijavila je stan u Zagrebu od 63 kvadrata, koji je procijenjen na 132 tisuće eura, a od pokretnina prijavio je Volkswagen Polo iz 2019. godine, no ima i leasing na osobno vozilo u vrijednosti 67 tisuća eura od lipnja 2022. godine. Ne navodi se koje vozilo. Mjesečna rata za taj leasing iznosi 600 eura. 

Turudić je prijavio i stalne prihode u bruto iznosu od 4200 eura do 4350 eura. Prijavio je i štednju supruge od 64 tisuće eura te 20 tisuća američkih dolara. Izvor dolara je štednja i dar sina. Na supruzi je i kredit od 50 tisuća eura iz 2017. godine. 

Pročitajte više