Turudić poražen, nije izabran za šefa najvažnijeg suda u Hrvatskoj

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

SUDAC Ivan Turudić nije uspio postati šef najvažnijeg suda u državi, Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske.

Na tu je funkciju izabran Željko Horvatović koji je javnosti najpoznatiji po tome što je osudio Branimira Glavaša. Njegov mandat počinje sutra i traje iduće četiri godine.

Horvatović, za kojeg je glasalo šest od 11 članova DSV-a rekao je u prethodnom razgovoru s kandidatima za tu dužnost da predsjednik suda mora imati primarne ljudske kvalitete, stvarati dobro ozračje na sudu, biti pravedan, imati moralne karakteristike na višoj razini i biti nepristran.

Ivan Turudić koji je po pisanju medija slovio kao favorit, a i bivši ministar pravosuđa mu je povjerio poslove osnivanja Vrhovnog kaznenog suda, dobio je četiri glasa, odnosno dva glasa manje od Horvatovića.

Sudac Ivan Turudić je imao najveći broj bodova, no ti bodovi ne obvezuju DSV pri odabiru. 

Natječaj za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda će biti ponovljen jer nitko od šestero kandidata nije dobio dovoljan broj glasova.

Što su kandidati rekli DSV-u

Odgovarajući na pitanja članova DSV-a Horvatović je, u prethodnom razgovoru, kazao da mu je nezamisliva situacija u kojoj bi mu netko stavio sat na ruku, a upitan što bi napravio kad bi ga pozvali na druženje gdje se nalazi osoba kojoj je sudio ili trenutno sudi rekao je da to baca ružnu sliku na cjelokupno pravosuđe. Ta su se pitanja odnosila na tvrdnje odbjeglog Zdravka Mamića koji se družio sa sucima koji su ga osudili, a jednom je na ruku stavio sat koji je sudac naknadno vratio.

Turudić je, pak, na pitanje o percepciji javnosti o korupciji u pravosuđu rekao da korupcije ima, kao što je ima u svim zemljama EU, ali je siguran da je nema toliko koliko se misli u javnosti.

"Svjedoci smo recentnih događanja kada na korupciju u pravosuđu upiru korumpirani, kada blate zamazani, kada neki predstavnici zastupničkih tijela optužuju za korupciju iako su sami bili ili su još uvijek pod ozbiljnim sumnjama", rekao je Turudić, koji je do izbora za suca Visokog kaznenog suda bio predsjednik i sudac Županijskog suda u Zagrebu.

Upitan što misli o razlozima zbog kojih je suđenje bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću prebačeno iz Zagreba u Osijek, rekao da je to, između ostalog i zbog njega jer je bivši ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan u zahtjevu naveo da je Turudić u prijateljskim odnosima s Mamićem.

Za dužnost predsjednika Visokog kaznenog suda natjecala se i sutkinja tog suda Lana Petö Kujundžić koja nije dobila ni jedan glas. Na početku sjednice tražila je izuzeće četvoro članova DSV-a zbog povezanosti s Turudićem, ali je njezin prijedlog odbijen.

Tko je sudac Horvatović?

Horvatović, koji je tijekom Domovinskog rata bio i vojni sudac, u javnosti je ostao najviše zapamćen kao sudac koji je izrekao presudu Branimiru Glavašu.

U to je vrijeme bio predsjednik prvostupanjskog Kaznenog odjela Zagrebačkog županijskog suda. Sudačku je karijeru započeo još sredinom 1980-ih na Općinskom sudu u Zagrebu.

Nakon ukidanja Vojnog suda Horvatović je izabran za suca Županijskog suda u Zagrebu.

Pročitajte više