Tužitelj u Srbiji uskratio odgovor novinarki: Ne razumijem latinicu, pošaljite mi upit na ćirilici!

ZAMJENIK tužitelja Osnovnog tužiteljstva grada Zaječara u Srbiji Dejan Stojanović odbio je novnarki B92 Sonji Kamenković odgovoriti na postavljeno pitanje jer je ono bilo napisano na latinici.

Kako danas prenosi beogradska agencija Beta, Kamenković je potvrdila da je od Sojanovića proteklih dana pismeno zatražila odgovor na pitanje do kuda je stigla istraga u slučaju nedavne pucnjave u jednom zaječarskom kafiću, no od zamjenika tužitelja dobila je odgovor da on "ne razumije latinicu", te je od nje zatražio da mu upit pošalje ponovno, ali ovoga  puta na ćirilici, "pismu koje razumije".

A što se događa sa kaznenim prijavama pisanim na latinici?

"Bila sam zbunjena kada mi je rekao da ne razumije pismo kojim sam pisala. Kada sam ga upitala kojim sam jezikom pisala, rekao je da ne zna, jer je napisano latinicom" rekla je Kamenković, koja naglašava kako joj je ovo prvi slučaj u dugogodišnjoj novinarskoj praksi.

Kamenković je dodala da je zamjeniku tužitelja naknadno poslala novi zahtjev sa pitanjima, u kojem je zatražila odgovor na pitanje što se događa sa kaznenim prijavama koje su pisane latinicom, ali da odgovor nije dobila.

Sam zamjenik tužitelja Stojanović odbio je prokomentirati slučaj, a Republičko tužiteljstvo Srbije cijeli je slučaj proglasilo "nesporazumom", naglasivši da tužitelji primaju upite, zahtjeve i prijave na oba pisma i na jezicima svih manjina. 

Pročitajte više