Tužiteljstvo BiH kaže da postoji predmet protiv Dodika zbog negiranja genocida

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

TUŽITELJSTVO BiH potvrdilo je za Klix da je formiran predmet protiv predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Klix je pitao Tužiteljstvo BiH hoće li po službenoj dužnosti pokrenuti istragu Dodika zbog njegovih izjava u Banjoj Luci 21. veljače na presici kada je otvoreno negirao genocid.

"U Tužiteljstvu BiH ima formiran predmet koji je u radu kod postupajućeg tužitelja. U ovom trenutku više informacija ili detalja ne možemo davati", odgovorili su.

Negiranje zločina genocida u BiH kažnjivo zatvorom

Klix piše da Dodikovo nedavno javno negiranje genocida u Srebrenici nije bilo prvi put iako je odredbama kaznenog zakona, nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH, negiranje zločina genocida kažnjivo kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ranije su iz Tužiteljstva BiH sugerirali da zbog nedostatka sudske prakse u ovakvim predmetima, centri za edukaciju sudaca i tužitelja ove godine angažiraju međunarodne eksperte iz Europskog suda za ljudska prava i drugih zemalja EU kako bi radili na edukaciji sudaca, tužitelja i policijskih službenika u BiH.

Pročitajte više