Tužiteljstvo ICTY-a ne želi komentirati hrvatsko izvješće

GLASNOGOVORNICA tužiteljstva Haškog suda (ICTY) u utorak nije željela komentirati predaju izvještaja hrvatskog Ministarstva pravosuđa o mjerama koje su poduzete na pronalaženju odbjeglog generala Ante Gotovine.

Ministrica pravosuđe Vesne Škare-Ožbolt u ponedjeljak je izvješće na 30 stranica uručila predstavnicima haškog tužiteljstva u uredu ICTY-a u Zagrebu.

Glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann kazala je kako "ne može komentirati" predaju hrvatskog izvješća, koje je povjerljive prirode, te da stajalište o tome može iznijeti samo tužiteljica Carla del Ponte ili predstavnici hrvatske vlade.

O sadržaju izvješća nije željela govoriti ni ministrica Škare-Ožbolt, navodeći samo da su u njegovoj izradi uz policiju, sudjelovale i sve tajne službe, te da je on znatno detaljniji od sličnih izvješća prethodne vlade.

Del Ponte ranije je poručila kako hrvatska vlada treba učiniti sve što je u njezinoj moći na pronalaženju i uhićenju generala Gotovine ili pružiti dokaze da on nije u Hrvatskoj.

Ministar unutranjih poslova Marijan Mlinarić, rekao je novinarima kako podaci koje su prikupili policija i tajne službe pokazuju da Gotovina nije u Hrvatskoj.

Hartmann je kao "netočne" opovrgla informacije, koje su se pojavile u nekim hrvatskim medijima, da će Del Ponte u ožujku podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti UN-a.

"To nisu točne informacije. U ožujku nema izvještaja za Vijeće sigurnosti", kazala je Hartmann dodajući da se redovito izvješće UN-u o radu tužiteljstva i suradnji s državama podnosi jednom godišnje i to u pravilu na jesen.

Napomenula je kako Vijeće sigurnosti može zakazati podnošenje izvješća i ranije, kada to traže neke izvanredne okolnosti, ali se to dogodilo samo jednom kada se izvješće podnosilo u srpnju zbog problema sa suradnjom s vladama Ruande i SRJ.

Izmijenjena optužnica protiv generala Ante Gotovine, koju je Carla del Ponte predala nadležnom sucu sredinom veljače, još nije potvrđena, kazala je Hartmann.

U prvotnoj optužnici, od čijeg je podizanja u srpnju 2001. Gotovina u bijegu, tereti ga se za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene prema srpskim civilima u tijeku i nakon operacije Oluja 1995., u sektoru Jug pod njegovim zapovjedništvom.

Pročitajte više