Tužiteljstvo ICTY-a pozdravlja uhićenje Šljivančanina

TUŽITELJSTVO Haškog suda (ICTY) pozdravilo je u petak uhićenje bivšeg oficira JNA Veselina Šljivančanina, optuženog za pokolj na Ovčari 1991., i najavilo zajedničko suđenje "vukovarskoj trojci" Šljivančaninu, Mili Mrkšiću i Miroslavu Radiću, koji su od prije u pritvoru ICTY-a.

"Tužiteljstvo pozdravlja uhićenje Veselina Šljivančanina za koje je bilo vrijeme jer je optužen još prije osam godina. Uhićenje je dokazalo da kada postoji volja ima i načina da se ona provede", izjavila je glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.

"Šljivančanin će se pridružiti ostaloj dvojici optuženima za Ovčaru i suđenje će biti zajedničko", rekla je glasnogovornica.

Šljivančanin, Mrkšić i Radić optuženi su 1995. za zločine protiv čovječnosti, povrede ratnog prava i običaje i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene masovnim pogubljenjem najmanje 200 Hrvata odvedenih iz Vukovarske bolnice, na farmi Ovčara 20. studenog 1991.

Bivši zapovjednik JNA na području Vukovara Mile Mrkšić predao se se ICTY-u u proljeće 2002. a njegova optužnica odvojene je od one za Šljivančanina i Radića, no prema najavi Tužiteljstva optužnice će ponovo biti sjedinjene jer im je sada moguće zajednički suditi.

Radić se predao ICTY-u u travnju ove godine, a prilikom prvog izvođenja pred sud i on i Mrkšić su rekli da se ne osjećaju krivim.

Glasnogovornica Tužiteljstva izrazila je očekivanje da će nakon "akcije Šljivančanin" srbijanska policija svoju učinkovitost dokazati i prema ostalih 18 haških optuženika koji su u bijegu na teritoriju SiCG.

"Nadamo se da će ta volja trajati i da će se i druge policijske operacije odvijati uspješno jer imamo još 18 bjegunaca, od kojih je većina stalno ili povremeno u Srbiji", kazala je. Tužiteljstvo je, po njezinim riječima, vlastima u Beogradu već pružilo informacije o lokaciji nekih od bjegunaca.

Na pitanje očekuje li da će policija u Srbiji takvu učinkovitost i dalje pokazivati samo uoči isteka roka za dodjelu američke financijske pomoći, kao što je do sada bio slučaj, Hartmann je odgovorila kako je "očigledno da bez međunarodne podrške nema rezultata".

"Mi imamo naloge za uhićenje prema kojima bi svaka nadležna vlast trebala postupati. No sada je jasno da bez podrške međunarodne zajednice, koja ohrabruje vlade na ispunjenje svojih obveza, nema rezultata", kazala je Hartmann.

Na traženje da uhićenje Šljivančanina komentira u svjetlu nedavne najave srbijanskog premijera Zorana Živkovića da će do kraja godine Beograd ispuniti sve svoje obveze prema ICTY-u, ocijenila je kako je "ljudima u Srbiji očigledno dosta svega toga a jedini način da okrenu stranicu i ne slušaju više zahtjeve Haaga jest da budu uhićeni svi optuženici".

Pročitajte više