TV: Radikalni islamist Abu Hamza boravio tijekom rata u BiH

VJERSKI dužnosnik Abu Hamza Al-Misri, koji je nedavno uhićen u Londonu jer je u tamošnjoj džamiji propagirao radikalni islam i netoleranciju, tijekom rata je boravio u BiH, objavila je ponedjeljak navečer TV Federacije BiH.

Boraveći u Bosni Abu Hamza Al-Misri je novačio svoje pristaše, tvrdi televizija, te dodaje kako je on svojevremeno proglasio čak i armiju BiH nelegalnom "jer ne sudi po Allahovom zakonu". Podsjećajući se kako je Abu Hamza 1994. godine utemeljio pokret "Em Saine Šeriata", federalna televizija tvrdi kako pristaša tog pokreta ima i u Bosni i Hercegovini gdje navodno "djeluju u apsolutnoj tajnosti i smatraju se najradikalnijim islamistima".

Prilikom nedavnog uhićenja Abu Hamze, britanska policija zaplijenila je više propagandnih video filmova namijenjenih vrbovanju novih članova, objavila je federalna televizija. Prikazavši dijelove zaplijenjenih video snimaka federalna televizija je ustvrdila kako su te snimke upotrebljavane "za pridobivanje britanskih muslimana za prolazak kroz terorističku obuku u Afganistanu i Bosni". Na video snimkama je, po navodima federalne televizije, i govor Abu Hamze kojim on poziva na novačenje bombaša samoubojica.

Pročitajte više