TV voditeljica priznala da je dala mito za lažnu covid-potvrdu. Osuđena je

Foto: Instagram

Televizijska voditeljica Vjekoslava Bach Vasić, optužena za davanje mita radi izdavanja lažne covid-potvrde, priznala je krivnju i nakon nagodbe s Uskokom osuđena je uvjetno na šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Uz sporazumnu kaznu, Bach mora platiti i 100 eura troškova sudskih postupaka. Prema optužnici, ona je preko posrednika platila 100 eura medicinskoj sestri Petri Rumihi iz Doma zdravlja Zagreb - Zapad kako bi bez cijepljenja pribavila covid-potvrdu.

Uz Vjekoslavu Bach Vasić, prema pisanju medija, u istom slučaju optužen je i njezin suprug Željko Vasić, kojeg se tereti da je posredovao u pribavljanju lažne covid-potvrde za drugu osobu. U rujnu prošle godine tužiteljstvo je zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv covida pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

Operna pjevačica se nagodila

Prema pisanju medija, među osumnjičenima za sređivanje potvrda bili su pjevač Tony Cetinski, poznat po svojim antivakserskim stavovima, i vlasnik narodnjačkog kluba Urnebes Tomislav Kolarić, ali i čitav niz javnosti nepoznatih osoba, od kojih se većina nagodila s tužiteljstvom.

Među njima je i operna pjevačica Lana Kos, koja je nakon nagodbe sporazumno osuđena na šest mjeseci zatvora uvjetno s dvogodišnjim rokom kušnje. Pored kupaca lažnih potvrda, Uskok je početkom siječnja podigao optužnicu protiv Petre Rumihe i 11 posrednika koji su većem broju necijepljenih za 100 eura mita omogućili neistinit upis u registar cijepljenja protiv covida-19.

Dvanaesteročlanu skupinu tereti se da se od srpnja do 15. studenoga 2021. povezala u zajedničko djelovanje radi omogućavanja izdavanja EU digitalnih covid-potvrda necijepljenim osobama za novčanu naknadu.

Uskok: Bivša medicinska sestra zaradila više od 22.000 eura

Prema Uskoku, pripadnici skupine su od kupaca pribavljali osobne podatke potrebne za upis cijepljenja i preuzimali dogovorenu novčanu naknadu, a dio naknade su zadržavali za sebe.

Digitalne covid-potvrde su na taj način izdane za najmanje 226 osoba, a Petra Rumiha i posrednici pribavili su nepripadnu imovinsku od najmanje 26.300 eura, od čega je sada već bivša medicinska sestra, prema tvrdnjama Uskoka, zaradila najmanje 22.600 eura.

Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.

Pročitajte više