Tvorci Fortnitea ove godine su zaradili tri milijarde dolara

Foto: 123rf

TVRTKA Epic Games je u 2018. godini zaradila 3 milijarde dolara, ponajviše zbog popularnosti njezine igre Fortnite, objavio je Forbes.

Fortnite je besplatan za igru, ali većina od preko 125 milijuna igrača u njoj potroši barem nešto novca. Sezonska propusnica (Battle Pass) košta 10 dolara, a tu je i niz predmeta za igru koji se mogu kupiti u online trgovini.

TechCrunch je izvijestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je uspjeh igre na svim njezinim platformama - PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, Android i iOS - rezultirao s dobiti od 3 milijarde dolara tijekom 2018. Radi se o dobiti, a ne prihodu tvrtke, napomenuli su iz Forbesa.

Razvijanje biznisa

Epic do sada nije javno komentirao medijske napise o dobiti. 

No podatak o velikoj dobiti tvrtke nije iznenađujući s obzirom na brojna izvješća analitičara te industrije tijekom 2018. koja su pokazala da se svaki mjesec prihod kretao u stotinama milijuna dolara.

Uz to, u izvještaju se podsjeća da uz Fortnite, tvrtka ostvaruje značajne prihode i od Unreal Enginea, softvera koji sadržava paket alata za izradu videoigara. 

Nedavno je tvrtka pokrenula i Epic Games Store, online trgovinu za videoigre.

Velika ulaganja i rast vrijednosti

Kineska megakorporacija Tencent posjeduje 40 posto udjela u Epicu. Nedavno je nekoliko investicijskih tvrtki uložilo u Epic dodatnih 1,25 milijardi dolara. 

Vrijednost Epic Gamesa procjenjuje se na gotovo 15 milijardi dolara. 

No to bi moglo biti premalo ako tvrtka stvarno ostvaruje toliku dobit, navodi se u izvještaju Forbesa.

Uspjeh igre Fortnite

Forbes navodi kako je Fortnite zabavna i zarazna igra koju mogu igrati svi. Besplatna je, osim što 10-tjedni sezonski Battle Pass košta 10 dolara, a u igri se može i zaraditi kroz svakodnevne i tjedne izazove.

Najveći izazov za Epic, navode, jest održati igru ​​zabavnom i svježom u mjesecima i godinama koje dolaze. 

Dodaje se da je tvrtka osigurala 100 milijuna dolara u nagradama za eSports sezonu 2018./2019. Tako je podijelila i dio prihoda s igračima Fortnitea.

Tri milijarde dolara je puno novca, ali to je novac koji je Epic zaradio domišljatošću, otvorenom komunikacijom i napornim radom, zaključuje se u izvještaju. 
 

Pročitajte više