Tvorničke narudžbe u Njemačkoj pale najviše od početka pandemije

Ilustracija: EPA

NARUDŽBE od njemačkih tvornica u ožujku su pale najsnažnije od početka pandemije koronavirusa u 2020. godini, pokazuju u petak preliminarni podaci statističkog ureda Destatisa. Realne nove tvorničke narudžbe u ožujku su tako smanjene za 10.7 posto u odnosu na veljaču, kada su prema revidiranom podatku bile uvećane za 4.5 posto, pokazuje Destatisovo izvješće.

Na godišnjoj su razini smanjene za 11 posto, nakon pada za šest posto u veljači. Ako se isključe velike narudžbe, u ožujku je pad narudžbi na mjesečnoj razini iznosio 7.7 posto. Inozemne narudžbe pale su za 13.3 posto prema mjesecu ranije, a domaće za 6.8 posto.

Porasle narudžbe robe široke potrošnje

Narudžbe za gradnju brodova, zrakoplova i svemirskih letjelica potonule su za 47.4 posto u odnosu na veljaču, kada su pak snažno skočile, za 55 posto na mjesečnoj razini. Segment motornih vozila i autodijelova također je značajno utjecao na podatke o narudžbama u ožujku, s padom narudžbi za 12.2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Nove narudžbe u industriji kapitalnih proizvoda na mjesečnoj su razini pale 14.1 posto, a u segmentu intermedijarnih roba 7.5 posto. S druge strane, narudžbe robe široke potrošnje porasle su 1.2 posto. U prvom tromjesečju 2023. nove narudžbe bile su tako za 0.2 posto veće nego u istom razdoblju prošle godine.

MMF predviđa pad njemačkog gospodarstva

Nadalje, podaci su pokazali da se promet industrije smanjio za 2.9 posto u odnosu na veljaču, kada je prema revidiranom podatku bio uvećan 1.5 posto. Na godišnjoj razini uvećan je 3.7 posto. Njemačka je izbjegla recesiju jer je u prvom tromjesečju gospodarstvo stagniralo s obzirom na to da je pad potrošnje kućanstava i države neutralizirao poboljšanja u kapitalnoj formaciji i izvozu. 

U četvrtom kvartalu lani gospodarstvo je palo za 0.5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će njemačko gospodarstvo ove godine pasti za 0.1 posto, a iduće porasti za 1.1 posto.

Pročitajte više