Tvrdnje Hamasa zasjenile nove pregovore: "Najmlađi talac ubijen u izraelskom napadu"

Foto: Profimedia

Pregovori u posljednjem trenutku između Izraela i Hamasa o produljenju primirja u Gazi zasjenjeni su nepotvrđenom tvrdnjom Hamasa da su u izraelskom bombardiranju ubijeni 10-mjesečna beba i njezina obitelj koji su bili taoci u Pojasu Gaze.

Neposredno prije konačnog oslobađanja žena i djece talaca predviđenog primirjem, vojno krilo Hamasa priopćilo je da je najmlađi talac, beba Kfir Bibas, ubijen u ranijem izraelskom bombardiranju, zajedno s njegovim četverogodišnjim bratom Arielom i majkom.

Oca je također zarobio Hamas.

Izrael: Provjeravamo tvrdnje Hamasa

Izrael je rekao da provjerava tvrdnju koja je potencijalno eksplozivna budući da je riječ o najistaknutijim civilnim taocima koji još nisu oslobođeni.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izjavu Hamasa. Rodbina je uputila poseban apel za oslobađanje obitelji nakon što su djeca i njihovi roditelji isključeni iz pretposljednje skupine oslobođene u utorak.

Obitelji izraelskih talaca koje bi trebale biti oslobođene kasnije u srijedu ranije su obaviještene, a riječ je o posljednjoj skupini koja će biti oslobođena prema primirju osim ako ga pregovarači ne uspiju produžiti. Dužnosnici nisu rekli uključuje li dogovor i obitelj Bibas.

Pregovara se o produljenju prekida vatre

Palestinski dužnosnik ranije je za Reuters rekao da, unatoč spremnosti obje strane da produže primirje, još nije postignut dogovor. "Još su u tijeku razgovori s posrednicima Egiptom i Katarom", rekao je dužnosnik. Glasnogovornik izraelske vlade Eylon Levy rekao je da će Izrael razmotriti svaki ozbiljan prijedlog.

"Činimo sve što možemo kako bismo izvukli te taoce. Ništa nije potvrđeno dok se ne potvrdi", rekao je Levy novinarima u Tel Avivu. "Govorimo o vrlo osjetljivim pregovorima u kojima ljudski životi vise o koncu", dodao je. Nakon što se okonča oslobađanje talaca, nastavljaju se borbe, kazao je Levy, ističući da će "ovaj rat završiti krajem Hamasa".

Pročitajte više