Tvrtka najbogatijeg čovjeka Ukrajine najavila velike projekte kod Splita

Foto: EPA

Tvrtka Rinata Ahmetova, u Hrvatskoj najpoznatijeg kao vlasnika nogometnog kluba Šahtara, najavila je gradnju Vjetroelektrane Brda Umovi kod Splita te transformatorske stanice "kakva u Hrvatskoj nije izgrađena u zadnjih 20 godina". Iz HOPS-a za Forbes Hrvatsku kažu da će ta stanica biti u njihovom vlasništvu.

Tvrtka DRI, dio velike ukrajinske DTEK grupe u vlasništvu oligarha Rinata Ahmetova, najavila je svoje prve projekte u Hrvatskoj –  vjetroelektranu snage 127.5 megavata, ali i transformatorsku stanicu 400/110 kV namijenjenu povezivanju projekata obnovljivih izvora energije s elektroenergetskom mrežom, za koju kažu da će biti prva takva izgrađena u Hrvatskoj u 20 godina.  

"Trafostanica, na koju će se moći spojiti 300 megavata – s mogućnošću proširenja na dodatnih 600 megavata – značajno će popraviti mrežnu povezanost u splitsko-dalmatinskoj regiji. Početak gradnje stanice planiran je za ljeto iduće godine", stoji u priopćenju.   

"Trafostanica će biti u vlasništvu HOPS-a"

Radi se o VE Brda Umovi i trafostanici u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u priopćenju se navodi ambicija da do 2028. godine ista tvrtka izgradi portfelj vjetroelektrana i sunčanih elektrana snage do 500 megavata, a spominju se i ulaganja u trafostanice te baterije za pohranu energije.

Iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) su rekli da je spomenuta TS 400/110 kV priključna stanica za VE Brda Umovi te da potreba za njenom izgradnjom "nije proizašla iz planova razvoja HOPS-a, nego iz studija priključenja VE Brda Umovi na prijenosnu mrežu koje je HOPS revidirao i odobrio 2018. godine".

Kažu također da će se kroz elaborat optimalnog tehničkog rješenja priključenja – koji je trenutačno u izradi – znati točan iznos naknade za priključenje koja će obuhvaćati i tu stanicu. Na koncu napominju da transformatorska stanica "nije niti će biti u vlasništvu tvrtke DRI, nego će biti u 100-postotnom vlasništvu HOPS-a kad se izgradi".

Planiran i novi dalekovod

Inače, prema informaciji Ministarstva gospodarstva vezanoj za postupak procjene utjecaja na okoliš iz ožujka ove godine, za priključak te trafostanice na elektroenergetsku mrežu planiran je i novi dalekovod. Cijeli zahvat, naime, uključuje izgradnju trafostanice TS 400/110 kV Cetina i dva priključna dalekovoda 2 x DV 400 kV, svaki duljine 3200 metara. To nam HOPS u svom odgovoru nije spomenuo.

VE Brda Umovi je predviđena na lokaciji Općine Šestanovac, Grada Omiša i Grada Trilja, a prošle je godine dobila energetsko odobrenje od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.  Idejno rješenje vjetroelektrane je izradila tvrtka Dalekovod-Projekt u srpnju 2022. godine, a prethodno je projekt razvijala tvrtka 3A Retail Consulting.

Početak gradnje iduće godine

Prema najavama, DRI namjerava vjetroelektranu početi graditi u ljeto iduće godine, a električnu energiju proizvoditi od jeseni 2026. godine, što će ovisiti o ishođenju potrebnih dozvola.        

DRI je specijalizirana za obnovljive izvore energije i ima sjedište u Amsterdamu, a osnovana je 2021. godine kao dio ukrajinskog energetskog holdinga DTEK, "strateškog investitora u energetiku u Ukrajini i inozemstvu" koji zapošljava u Ukrajini oko 60 tisuća ljudi. U vlasništvu je investicijske System Capital Management grupe (SCM), čiji je osnivač i jedini dioničar Rinat Ahmetov. DTEK inače od 2019. godine ima potpisan sporazum o suradnji s HEP-om.

Vlasnik Šahtara i Azovstala

Ahmetova smatraju najbogatijim čovjekom u Ukrajini koji, prema Forbesovoj ljestvici, ima imovinu vrijednu 4 milijarde dolara. Hrvatskoj javnosti je vjerojatno najpoznatiji kao vlasnik ukrajinskog nogometnog kluba Šahtara, a zbog uništenja imovine u ratu, posebno Metinvestovog industrijskog kompleksa željezare i čeličane Azovstal u Mariupolju, prije dvije godine je podigao i tužbu protiv Ruske Federacije pred Europskim sudom za ljudska prava "zbog kršenja prava vlasništva i zapljene imovine".    

Trenutno DRI ima dva projekta u pogonu u Rumunjskoj, solarnu farmu od 53 megavata u Glodeni i vjetroelektranu od 60 megavata u Ruginoasi, prvu vjetroelektranu izgrađenu u Rumunjskoj u zadnjih deset godina, kaže se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici kompanije.

Osim projekata u Hrvatskoj, u razvoju je još pet projekata solarnih elektrana i vjetroelektrana te baterija u Italiji, Rumunjskoj i Poljskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.