U 2004. poginulo 56 novinara, najviše u ovome desetljeću

U 2004. je godini na poslu poginulo pedeset i šestero novinara, što je najveći broj u ovome desetljeću, objavio je u ponedjeljak Odbor za zaštitu novinara (CPJ) i time korigirao podatke objavljene prošli mjesec.

Smrću trećega novinara iz Šri Lanke i ubojstvom gambijskoga novinara u prosincu, broj se stradalih povećao s 54 na 56, objavljeno je.

Prema tom priopćenju, 36 od tih 56 novinara ubijeno je, što odgovara trendu koji taj odbor odavno uočava, uz primjedbu da većina ubojstava prođe nekažnjeno.

Nasilje u Iraku i osvetnička ubojstva na Filipinima povećali su broj poginulih novinara.

"Već broj ubijenih novinara izaziva duboku zabrinutost, ali sramotna je činjenica da ih je toliko nekažnjeno ubijeno", rekla je direktorica Odbora Ann Cooper.

"Vlade imaju obvezu progoniti i kažnjavati odgovorne. Ne čineći tako, dopuštaju zločincima da postavljaju granice vijestima koje građani gledaju i čitaju", dodala je.

Najviše je novinara poginulo u Iraku, njih 23. Slijede Filipini s osam ubojstava, sve u odmazdama zbog izvještavanja ili kritičkih komentara.

Još je 17 novinara diljem svijeta palo zbog izvještavanja: troje u Bangladešu, dvoje u Meksiku, dvoje u Šri Lanki i po jedan u Brazilu, Dominikanskoj Republici, Gambiji, Indiji, Nepalu, Nikaragvi, Pakistanu, Peruu, Rusiji i Srbiji i Crnoj Gori.

Jedan je novinar poginuo u pucnjavi u demonstracijama na Haitiju, jedan u Indiji, kad se dogodio napad na promatrače izbora, jedan na Zapadnoj obali u pucnjavi u kojoj su sudjelovali izraelski vojnici, jedan u sukobima u Bjelokosnoj Obali, jedan u Nikaragvi, u nasilju povezanome s izborima, jedan u Čečeniji prilikom atentata na čečenskoga predsjednika, jedan u eksploziji bombe na koncertu u Šri Lanki, te jedan u Saudijskoj Arabiji u jednome od niza napada na Zapadnjake u toj zemlji.

Foto: FAH

Pročitajte više