U Abuji uveden policijski sat zbog učestalih napada islamskih ekstremista

NIGERIJSKE vlasti uvele su policijski sat u glavnom gradu Abuji, zbog učestalih napada islamističkih militanata. To znači da se noćni klubovi, kafići i kina moraju zatvoriti do 22 sata po lokalnom vremenu. Javni parkovi u koje idu i djeca zatvarat će se do 18 sati.

Prije dva tjedna, islamistička sekta Boko Haram napala je policijsko sjedište u Abuji i pritom ubila osam ljudi. Prošle nedjelje izvršena us još dva smrtonosna napada. Islamisti su bombom ubili 25 ljudi u pivnici i još deset u drugoj eksploziji u centru grada. Prošlog mjeseca su izveli i napada za vrijeme inauguracije predsjednika Goodlucka. Pripadnici ove grupe tvrde kako se bore za islamističku vladavinu i protiv svih političkih i društvenih aktivnosti koje se povezuju sa zapadnjačkim načinom života.

Gradske vlasti Abuje su uvele i zabranu parkiranja na dvjema cestama kraj kojih se nalazi većina upravnih zgrada. "Ove mjere su nužne kako bi se osigurala adekvatna sigurnost za ljude i objekte u Abuji", kazao je glasnogovornik gradskih vlasti.

BBC-jev dopisnik Naziru Mikailu kaže kako su pivnice i kafići popularna odredišta za Nigerijce, te da najbolje posluju u kasnim satima pa će policijski sat naići na veliko negodovanje.

Pročitajte više