U Africi otkriven izgubljeni grad koji je pripadao velikom drevnom carstvu

Foto: Antiquity/ Beta Samati: discovery and excavation of an Aksumite town

ARHEOLOZI su otkrili drevni izgubljeni grad u Etiopiji koji je bio naseljen tijekom 1400 godina. Grad je bio dio moćne civilizacije zvane Aksumsko Carstvo koja je stoljećima dominirala istočnom Afrikom i trgovala s drugim velikim silama poput Rimskog Carstva.

Kraljevstvo Aksum ili Aksumsko Carstvo bila je važna država u sjeveroistočnoj Africi koja je svoj uspon i rast otpočela od 4. st. pr. Kr. Njezino drevno sjedište bio je grad Aksum koji se nalazio u sjevernoj Etiopiji. Bilo je jedno od vodećih sila toga doba, uz Rim, Perziju i Kinu, piše New Scientist.

"Radi se o jednoj od najvažnijih drevnih civilizacija, a mnogi za nju nisu ni čuli“, rekao je arheolog Michael Harrower sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Počeli su kopati pored brda u blizini sela

Za sada nije poznato kako se točno razvijala ova moćna civilizacija. Njoj je prethodilo takozvano pred-aksumsko društvo, čije ime nije poznato. Ta se ranija civilizacija možda temeljila na Yehi u sjevernoj Etiopiji koja ima najstarije pismo i arhitekturu u subsaharskoj Africi. Zbog toga su Harrower i kolege istraživali okolno područje.

Nakon savjetovanja s lokalnim stanovništvom, arheolozi su počeli kopati pored brda u blizini sela i uskoro pronašli niz kamenih zidova koji su bili dijelovi zgrada, odnosno naišli su na ostatke drevnog grada.

"Etiopija je sjajno mjesto za arheologe. Većina lokaliteta u Grčkoj i Rimu već je istražena tako da se na tom području rijetko otkrivaju veći drevni gradovi", rekao je  Harrower.

Privjesak s kršćanskim križem

Istraživači su grad nazvali Beta Samati, a ustanovljeno je da je bio naseljen od 771. godine pr.n.e. do 645. godine n.e. To znači da je postojao još u razdoblju koje je prethodilo Aksumskom Carstvu.

Harrower stoga smatra da pred-aksumska naselja nisu bila napuštena u vrijeme nastanka Aksuma i da možda između njih nije došlo do političkih sukoba; kao što su prije pretpostavljali arheolozi.

Stanovnici Aksuma su na početku vjerovali u više bogova. Međutim, tijekom 4. stoljeća kralj Ezana je Aksum preobratio u kršćanstvo. Arheolozi su na području grada Beta Samatija pronašli kameni privjesak s kršćanskim križem, prsten od bakrene legure prekrivene zlatnim listovima, amfore koje su se vjerojatno koristile za skladištenje vina i druge predmete.

Istraživanje Beta Samati: discovery and excavation of an Aksumite town objavljeno je u časopisu Antiquity.

Pročitajte više