U akciji za pomoć Japanu ozračeno 17 američkih marinaca

AMERIČKA mornarica jutros je objavila da je 17 njenih vojnika s nosača aviona USS Ronald Reagan  izloženo kontaminaciji, nakon prolaska kroz radioaktivni oblak iz jedne od oštećenih japanskih nuklearki.

Kako prenosi New York Times, glasnogovornik Sedme flote Jeff Davis kazao je da je ozračeno 17 vojnika koji su s tri helikoptera uzletjeli kako bi asistirali japanskim spasiteljima. Mediji javljaju da se radi o kontaminaciji vojnika koja je jednaka jednomjesečnoj prirodnoj radijaciji koju čovjek primi od sunca, stijena ili zemlje.

Zračenje je otkriveno nakon slijetanja osoblja triju helikoptera na USS Ronald Reagan, kad su senzori za detektiranje radijacije dojavili su da je ozračen i nosač aviona, ali da ni ta razina kontaminacije nije zabrinjavajuća. Posada helikoptera odmah je testirana preko ručnih radijacijskih monitora nakon čega su se isprali sapunom i vodom te ponovno testirani, a rezultati su pokazali da nisu kontaminirani.

Nosač aviona je plovio na 160 kilometara udaljenosti od oštećene nuklearke Fukushima Daichi, no helikopteri su uzletjeli i približili se ozračenom području da bi pomogli spasilačkoj misiji u blizini grada Sendaija koji je teško stradao u potresu i tsunamiju.

Ronald Reagan i drugi američki ratni brodovi iz Sedme flote trenutno plove na dovoljnoj udaljenosti od potencijalne ugroze od radijacije. Zapovjednik David, ujedno i glasnogovornik Sedme flote u Japanu, ipak je napomenuo kako "Flota i dalje ostaje potpuno predana svojoj misiji da pomogne japanskom narodu".

Pročitajte više