U akciju za poboljšanje skrbi o novorođenčadi uključilo se 11 gradova

HRVATSKI perinatalni fond, udruga koja se bori za smanjenje perinatalne smrtnosti djece i poboljšanje kvalitete reproduktivnog zdravlja žena, izvijestio je danas da se Donji Miholjac, kao jedanaesti grad u Hrvatskoj, uključio u akciju za poboljšanje skrbi o novorođenčadi.

Otkako su Hrvatski perinatalni fond i Jastrebarsko u ožujku ove godine pokrenuli akciju "Grad do grada", jedanaest je gradova odlučilo izdvojiti novac za svaku obitelj na svojem području koja dobije novorođenče ili posvoji dijete.

Iznos koji pojedina obitelj dobiva za kupnju dječje opreme kreće se od najmanje 500 kuna u nekim gradovima, pa do 2.000 kuna koliko, primjerice, dodjeljuje grad Rab.

"Cilj nam je akcijom na razini gradova pridonijeti povećanju prirodnog prirasta stanovništva Hrvatske, kao i potaknuti lokalnu samoupravu na druge mjere radi smanjenja novorođenačke smrtnosti i pobola", kažu u Fondu.

Fond svojim akcijama nastoji educirati žene u reproduktivnoj dobi i medicinsko osoblje, kao i pomoći u tehničkom opremanju rodilišta radi bolje skrbi o novorođenčadi i rodiljama. Svrha Fonda je smanjiti visoku stopu perinatalne smrtnosti od 7,1 posto novorođenčadi teže od 1.000 grama.

U akciju "Grad do grada" do sada su se uključili Jastrebarsko, Koprivnica, Dugo Selo, Vrbovec, Ogulin, Grubišno Polje, Požega, Rab, Stari Grad i Šibenik.

Gradovi su odluku o dodjeli pomoći obiteljima s novorođenčadi potpisali za 2003. godinu, ali u Hrvatskom perinatalnom fondu vjeruju da će se akcija nastaviti i dalje, te da će joj se priključiti još gradova.

Pročitajte više