U Armeniji se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori

Ilustracija: EPA

DVADESETAK tisuća pristaša armenskog premijera Nikola Pašinjana sudjelovalo je jučer navečer u Erevanu na posljednjem predizbornom skupu pokazujući snagu prije nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora.

Noseći armenske zastave i izvikujući slogane Pašinjanovi pristaše su se okupili na glavnom trgu u glavnom gradu dok im pobjeda nipošto nije sigurna.

"Ne želimo povratak starog režima", rekao je za AFP sudionik skupa Mikael Kirakosjan, dodajući da su "anarhija i korupcija" vladale u Armeniji do dolaska Nikola Pašinjana na vlast u 2018.

Karin Harutiunjan, 43-godišnja kućanica, rekla je da je premijer "častan" čovjek.

"Vjerujemo mu, volimo ga i poštujemo", rekla je.

Premijer je u srijedu pozvao pristaše da se okupe kako bi "pokazali jedinstvo naroda prije" izbora.

Došao na vlast mirnom revolucijom

Taj bivši 46-godišnji novinar došao je na vlast mirnom revolucijom zahvaljujući obećanju da će otjerati korumpirane elite iz te malene bivše sovjetske republike na Kavkazu.

No popularnost mu je ozbiljno načeo poraz u sukobu s Azerbajdžanom u Gorskom Karabahu u jesen 2020., u kojemu je Armenija izgubila nadzor nad teritorijem koji je kontrolirala posljednjih tridesetak godina.

Potpisivanje ugovora s Bakuom potaknulo je pobunu u Armeniji. Pašinjan je nakon prosvjeda i poziva na ostavku raspisao prijevremene parlamentarne izbore u nadi da će razriješiti krizu i sačuvati mjesto.

Premijer je vodio huškačku kampanju organizirajući skupove diljem zemlje i pozivajući sunarodnjake da mu daju "čelični mandat" protiv oporbe.

Čak je mahao čekićem zaprijetivši političkim protivnicima da će njime udariti njihove "prazne glave".

Ispit popularnosti

Analitičari ocjenjuju da je skup ispit popularnosti predsjednika vlade. "Ako na njemu sudjeluje 20.000 do 30.000 ljudi, znači da će Pašinjan biti kadar" osvojiti potrebnu parlamentarnu većinu i formirati novu vladu, rekao je analitičar Stepan Grigorjan.

U rujnu je izbio sukob armenskih i azerbajdžanskih snaga u Gorskom Karabahu, pobunjenoj azerbajdžanskoj regiji u kojoj većinu čine Armenci i gdje se u 1990-ima vodio rat.

Novi sukob potrajao je šest tjedana i u njemu je izginulo 6000 ljudi sve dok uz posredovanje Rusije nije potpisan ugovor o primirju na temelju kojega su na to područje poslane mirovne snage.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.