U Australiji nakon 25 godina nađena kornjača koja diše kroz stražnjicu

Foto: Wikipedia

ZNANSTVENICI su putem analize DNA iz uzoraka vode u sjevernom Queenslandu otkrili da se na tome području trenutno nalazi vrsta kornjače koja po potrebi može disati kroz stražnjicu i koja je posljednji put u toj regiji viđena prije više od 25 godina.

Stručnjaci sa Sveučilišta James Cook (JCU) analizirali su DNA iz uzorka rijeke Burdekin, blizu Ayra, i utvrdili da tamo na više mjesta boravi takozvana Irwinova kornjača. Ovaj je gmaz dobio ime po poznatom, sada pokojnom, zoologu Steveu Irwinu i njegovom ocu Bobu.

Podsjetimo, Stephen Irwin je australski zoolog i televizijska zvijezda. Preminuo je u rujnu 2004. godine nakon napada morske raže. Bio je poznat po dokumentarnom serijalu Lovac na krokodile.

Pod vodom diše na stražnjicu

"Dobro je znati da ih još uvijek ima na ovome području", rekao je Damien Burrows, voditelj istraživanja JCU-ovog Centra za tropske vode i vodene ekosustave.

Bob i Steve Irwin su početkom 1990-ih otkrili ovu kornjaču (E. irwini) u slivu rijeke Burdekin. Specijalna je po tome što može disati na stražnjicu, odnosno za disanje pod vodom koristi kloaku (analni otvor).

"Do ovog najnovijeg otkrića nismo imali nikakve službene zapise koji bi dokazali da Irwinova kornjača još uvijek živi u donjem dijelu rijeke Burdekin", rekao je Burrows, a prenosi The Guardian.

Znanstvenici su analizirali uzorke i pretraživali područje rijeka Burdekin, Bowen i Broken tijekom tri razdoblja 2020. i 2021., pokrivajući 37 mjesta u tri sliva.

"Prije je bilo vrlo teško pronaći Irwinovu kornjaču jer ona živi samo na mjestima gdje ima krokodila ili u planinskim pritocima kojima je vrlo teško pristupiti", rekao je Burrows.

"Također, nije ih lako uhvatiti, a voda u kojoj borave nije bistra pa ih se ne može snimiti podvodnim kamerama. No DNA analiza je to promijenila jer smo samo trebali uzeti uzorke i pronaći njihov DNA", dodao je.

Poseban proces - izdvajanje okolišne DNA

Proces izdvajanja eDNA (okolišne DNA) omogućuje prikupljanje genetskog materijala nekog organizma iz tla, sedimenta i vode. Iako eDNA ne može otkriti starost kornjača, ipak se radi o iznimnom otkriću.

"Ne znamo ništa o demografiji ove populacije, ali činjenica da smo pronašli njihovu eDNK, unatoč brani koja je izgrađena 1980-ih, ukazuje na to da odrasle Irwinove kornjače ipak mogu preživjeti u ovim mutnijim uvjetima vode", rekla je biologinja Cecilia Villacorta-Rath.

Pročitajte više