U Austriji žene 2015. pokrenule 43,5 posto novoosnovanih tvrtka

Foto: 123rf

SUSRET hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih poslovnih žena radi boljeg umrežavanja, uzajamnog podupiranja te razmjene iskustava i promicanja uzajamne suradnje i suradnje s Hrvatskom, održan je u četvrtak navečer u hrvatskom veleposlanstvu u Beču.

Na tom skupu sudjelovalo je oko 80-tak hrvatskih poduzetnica, stručnjakinja  i znanstvenica  iz Beča i Gradišća.

"Hrvatsko veleposlanstvo u Austriji  i Hrvatska gospodarska  agencija u Gradišću (HGA) žele zajedničkim djelovanjem  intezivirati suradnju hrvatskog i austrijskog gospodarstva ", rekla je hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

"Austriju i Hrvatsku ne povezuje samo dugogodišnje povijesne veze nego i  bogata kulturna suradnja  te suradnja  u gospodarstvu koju želimo i ovom inicijativom dalje unapređivati", kazala je voditeljica HGA u Gradišću Klaudia Paulitsch.


Organizatori, gospodarski odjel hrvatskog veleposlanstva i HGA u Gradišću, žele ovim susretom pružiti mogućnost  boljeg umrežavanja  žena i poduzetnicama omogućiti bolju gospodarsku suradnju s Hrvatskom, promicati uzajamno osnaživanje i transfer znanja među ženama, te poticati zauzimanje što viših pozicija u sredinama u kojima žene djeluju, rekla je savjetnica za gospodarstvo u hrvatskom veleposlanstvu u Beču Tatjana Mrvoš.

Potpora ženama inovatoricama

Direktorica  Sektora za industriju i IT u Hrvatskoj gospodarskoj komori Tajana Kesić Šapić govorila je  o hrvatskoj strategiji ženskog poduzetništva i pripadajućeg joj plana te o posebnoj potpori ženama inovatoricama.

"Radimo na edukaciji žena poduzetnica  a aktivni smo i u Jadransko jonskoj inicijativi, gdje umrežavamo naše poduzetnice s poduzetnicama zemalja te regije" rekla je.

U Austriji su žene 2015. pokrenule 43,5 posto novoosnovanih tvrtka, nikada nije bilo toliko poduzetnica i zaposlenih žena kao danas što bi se trebalo odražavati i kroz njihovu brojniju  nazočnost u upravljačkim strukturama", kazala  je predsjednica platforme "Žene u gospodarstvu" Gospodarske komore Beča Petra Gregorits dodavši da "ovim skupom želimo upravo tome doprinijeti i među hrvatskim poslovnim ženama ".

"Ovo je jako lijepa inicijativa i bilo bi jako dobro kada bi se razvila u održivi projekt", izjavila je mlada umjetnica i menadžerica koja  živi u Beču Matea Leko.

Pročitajte više