U Beogradu 420 tomova matičnih i zemljišnih knjiga

OKO 420 TOMOVA matičnih i zemljišnih knjiga koje su 1995. godine, za vrijeme akcije "Oluja", donesene iz Hrvatske u Srbiju nalaze se u Gradskom sekretarijatu za opću upravu u Beogradu, izjavio je za Hinu ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u vladi Srbije Rodoljub Šabić.

Hrvatske matične knjige donesene iz Hrvatske je, kaže ministar Šabić, 1995. godine Gradskom sekretarijatu predao tadašnji ministar pravosuđa Aranđel Markićević, ministar srbijanske vlade Mirka Marjanovića. Te se knjige i danas nalaze u Gradskom sekretarijatu, a ne u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, formiranom prije godinu dana, tvrdi on.

Pitanje zašto se nije ranije spominjalo matične knjige odnesene iz Hrvatske trebalo bi, prije svega, uputiti diplomacijama Hrvatske i Srbije i Crne Gore, mišljenja je ministar Šabić. Trenutak vraćanja ovisi "samo o dobroj volji" i dogovoru hrvatske, kojoj neosporno te knjige pripadaju, i srpske strane. ocijenio je on.

Ipak, kazao je ministar Šabić Hini, valjalo bi pri vraćanju matičnih knjiga voditi računa o tome da se u Srbiji nakon 1995. godine nalazi veliki broj hrvatskih državljana koji su u međuvremenu stekli državljanstvo Srbije i Crne Gore i koji "imaju potrebe za podacima iz tih matičnih knjiga", te valja provjeriti kako su te knjige - kako je to danas izjavio srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić - snimljene na mikrofilmove.

Hrvatska ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović izjavila je nakon jučerašnjeg zagrebačkog susreta s ministrom Batićem da Hrvatska može razmotriti ukidanje viza za građane Srbije i Crne Gore, ali tek nakon što Srbija vrati matične knjige koje su odnesene iz Hrvatske. Srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić izjavio je danas su srbijanske vlasti spremne, "kao gesta dobre volje", vratiti matične i zemljišne knjige Hrvatskoj, te da bi to učinile i bez jučerašnjeg zahtjeva hrvatske strane.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više