U Berku otkriveno spomen obilježje stradalima u Domovinskom ratu

U spomen na četrdesetšestoricu u Domovinskom ratu stradalih mještana Berka, u središtu toga mjesta nedaleko Vukovara danas je otkriveno spomen obilježje, rad akademskog kipara Slavomira Drinkovića. L

Istovjetno spomen obilježje kojim dominira lik golubice u letu k nebu, Ministarstvo hrvatskih branitelja do sada je postavilo na 26 lokacija masovnih grobnica iz Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Govoreći u ime hrvatske Vlade na svečanosti otkrivanja spomen obilježja u Berku, ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić pozvao je na izgradnju slobodne, napredne i pravedne Hrvatske, rekavši kako su tijekom Domovinskog rata "Hrvati po prvi puta kompletno izišli kao pobjednici" te kako je stoga nužno još više cijeniti stečenu slobodu.

"Moramo biti dosljedniji u nedopuštanju iskrivljavanja povijesnih činjenica", poručio je izaslanik Predsjednika Republike pročelnik vojnog kabineta Predsjednika general bojnik Krešimir Kašpar ustvrdivši kako je "oprost jedno, a odgovornost za počinjene zločine nešto sasvim drugo".

Također je ocijenio "tragičnim ako su neki za vlastite interese iskoristili opći zanos hrvatskog naroda u Domovinskom ratu."

U ime predsjednika Hrvatskog sabora govorio je saborski zastupnik Marijan Mašić poručivši kako je obveza vlasti "izgraditi takvu zajednicu u kojoj će oni koji su najviše podnijeli teret rata osjetiti kako je sve činjeno sa svrhom i razlogom".

Član Županijskog poglavarstva Vukovarsko-srijemske županije Ivan Čačić pozvao je državnu vlast da se očituje oko, kako je rekao, u posljednje vrijeme učestalih skrnavljenja spomen obilježja iz Domovinskog rata.

Načelnik općine Tompojevci Zdravko Galović rekao je kako se na popisu zatočenih i nestalih još nalazi 10 mještana Berka.

Spomen obilježje u Berku otkrili su Josipa Garvanović i Gabrijel Kujundžić, kćerka i sin Mate Garvanovića i Marka Kujundžića ekshumiranih iz masovne grobnice u polju Šarviz nedaleko Berka.

Na području Berka do danas su otkrivene 4 masovne grobnice iz kojih je ekshumirano 35 osoba, dok je iz pojedinačnih grobnih mjesta ekshumirano 11 mještana Berka.

Prema podacima Vladinog Ureda za zatočene i nestale iz masovnih i pojedinačnih grobnica u Hrvatskoj do danas je ekshumirano 3398, od kojih je identificirano 2831 osoba.

Na popisu nestalih još uvijek se nalazi 1264 osobe od čega je 488 hrvatskih branitelja.

Na području Vukovarsko-srijemske županije na popisu zatočenih i nestalih nalazi se 580 osoba.

Podno otkrivenog spomen obilježja u Berku vijence su položili izaslanstva Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora, Vlade, Vukovarsko-srijemske županije, Općine Tompojevci te zajedničko izaslanstvo Republičke Koordinacije udruga iz Domovinskog rata i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, a potom je za sve stradale Berčane tijekom srpske agresije i okupacije toga mjesta u mjesnoj crkvi služena misa zadušnica.

(Hina) žd jn

Pročitajte više