U Berlinu skandal zbog prisluškivanja novinara i znanstvenika

POLITIČARI njemačkih parlamentarnih stranaka izrazili su u petak ogorčenje nakon potvrde napisa u medijima po kojima je Njemačka obavještajna služba (BND) u devedesetima prisluškivala novinare i znanstvenike te su zatražili brzo rasvjetljavanje slučaja.

"Ja sam šokiran ovom viješću i mislim da BND mora dobro razmisliti što je njezina zadaća", izjavio je potpredsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba u Bundestagu Wolfgang Bosbach. Bosbach je zatražio hitro rasvjetljavanje slučaja i utvrđivanja odgovornosti i to do "najviših krugova".

"Zadaća BND-a nije prisluškivanje novinara", zaključio je Bosbach.

I član predsjedništva stranke Zelenih Hans - Christian Stroebele ogorčen je informacijama o prisluškivanju novinara.

"Prisluškivanje novinara je nespojivo s nadležnostima koje pripadaju BND-u", smatra Stroebele.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je osudila postupke BND-a ali je istodobno toj službi ostavila vremena da sama istraži pozadinu skandala.

Predsjednik BND-a August Hanning potvrdio je u četvrtak navečer napise medija po kojima je njegova služba "od devedesetih pa sve do nedavne prošlosti" pratila novinare i znanstvenike kako bi otkrila "rupe" u vlastitom sustavu.

"Mi ćemo učiniti sve da se stvari razjasne" izjavio je Hanning ali je istodobno djelomice opravdao proces prisluškivanja novinara.

"BND nema pravo prisluškivati novinare ali ima pravo raditi na stabiliziranju vlastite sigurnosti", ustvrdio je Hanning te je dodao da su obavještajne službe dužne štititi svoje izvore jer se koji put radi "o životu ili smrti".

Ugledni dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" objavio je u četvrtak da je BND sredinom devedesetih promatrao nekoliko novinara tjednika Focus i Der Spiegel te jedan znanstveni institut koji je objavio knjigu o radu obavještajnih službi.

Pročitajte više