U BiH ljutiti zbog prozora na povijesnoj zgradi. EU: Ne brinite, nisu PVC

Foto: I.Š./Klix

RANIJE danas se proširila informacija da su na povijesnu zgradu koja je jedan od simbola Sarajeva, poznat kao Vječna vatra, postavljeni PVC prozori. U prizemlju navedenog objekta treba se otvoriti informativni centar Europske unije. Informacija se u konačnici pokazala netočnom. 

Na početku nije bilo poznato tko je dao ideju i odobrio ovaj potez. Gradska uprava je prizemlje zgrade dodijelila u zakup Delegaciji Europske unije u BiH (najamnina je 1 KM mjesečno), koja se obavezala u vrijeme bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake da će u preuređenje uložiti 2.8 milijuna eura, piše Klix.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je povodom navedene informacije o ugradnji PVC prozora izjavila da Grad Sarajevo nije vlasnik zgrade, nije nadležan ni za rekonstrukciju ni za mijenjanje stolarije i prozora niti je mogao dati dozvolu ili suglasnost te da je vlasnik zgrade Federacija BiH.

Oglasila se i delegacija Europske unije za BiH

Delegacija Europske unije u BiH naknadno se oglasila povodom izvođenja radova na obnovi zgrade nakon što je novi izgled prozora izazvao brojne negativne reakcije građana.

"Ako ste zabrinuti za prozore nove zgrade 'Europe House' (koja se treba otvoriti na proljeće 2023.), molimo da vas razuvjerimo. Prozorski okviri su svježe ofarbano drvo (ne PVC). Kada fasada zgrade bude u potpunosti restaurirana, skladno će se uklopiti sa zgradom kao i okolnim prekrasnim arhitektonskim blagom", naveli su.

Kažu da su planove odobrile nadležne vlasti uz puno poštovanje jedinstvene kulturne baštine Sarajeva. "Nakon restauratorskih radova, 'Europe House' će biti atraktivan i živahan centar koji će obogatiti kulturni život prekrasnog Sarajeva i radujemo se što ćemo za nekoliko mjeseci dočekati naše prve goste", dodali su.

Pročitajte više