U BiH podignuta optužnica za ratne zločine protiv zapovjednika zloglasnih Crvenih beretki

Screenshot: YouTube

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za ratne zločine protiv Slobodana Karagića (63), jednog od ratnih zapovjednika posebne postrojbe policije bosanskih Srba čiji su pripadnici odgovorni za ubojstva i progone hrvatskog i bošnjačkog stanovništva s područja Doboja.

Karagić, je po nalogu Tužiteljstva uhićen početkom tjedna u Doboju, a optužen je za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

On je 1992. bio zapovjednik parapolicijske potrojbe pod nazivom "Crvene beretke" koja je sudjelovala u kampanji progona nesrba u Doboju, gdje su do početka rata većinu stanovnika činili Bošnjaci i Hrvati.

Karagić i njegovi policajci ubili su najmanje dvanaest osoba bošnjačke nacionalnosti. On osobno optužen je i za silovanje dviju maloljetnih osoba, protupravno zatočenje i zlostavljanje velikog broja civila te rušenje džamije u mjestu Miljkovac, koja je uništena podmetnutim eksplozivom.

Optužnica se odnosi i na zločine "Crvenih beretki" počinjene na području općine Teslić, u blizini Doboja, odakle su srpske postrojbe također prognale hrvatsko i bošnjačko stanovništvo, a veliki broj civila tad je ubijen i zlostavljan.

Pročitajte više