U BiH poništeni rezultati izbora u Srebrenici i Doboju

Ilustracija: PIXSELL

SREDIŠNJE izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) poništilo je rezultate lokalnih izbora provedenih u Srebrenici i Doboju s obrazloženjem kako su brojne nepravilnosti ugrozile regularnost izbornog procesa u tim mjestima.

Odlukom, za koju su glasali svi članovi SIP-a osim hrvatskog člana Vlade Rogića, naloženo je ponovno glasanje na 26 od 28 biračkih mjesta u Srebrenici te na 89 od 108 biračkih mjesta u Doboju.

Pritužbe su bile utemeljene

Izbori u ovim mjestima održani su 15. studenog prošle godine, kada i u svim drugim lokalnim zajednicama u BiH osim Mostara, gdje su izbori provedeni 20. prosinca.

SIP je ranije potvrdio rezultate izbora za nove sazive općinskih i gradskih vijeća te načelnike i gradonačelnike u svim ostalim općinama i gradovima, no brojne pritužbe na regularnost izbornog procesa u Srebrenici i Doboju pokazale su se utemeljenima, pa je naloženo ponavljanje glasanja na svim izbornim mjestima gdje je to potvrđeno.

Prema rezultatima objavljenima nakon 15. studenog, uvjerljivu pobjedu na izborima u Srebrenici odnijela je koalicija stranaka sa srpskim predznakom, a novi mandat osvojio je dosadašnji načelnik Mladen Grujičić.

"Politički utjecaj na izborni proces"

Bošnjačke su se stranke žalile zbog nevažećih dokumenata kojima su se identificirali birači, fiktivnog prijavljivanja birača koji zapravo žive u Srbiji, višekratnog glasanja istih osoba i nuđenja novca biračima. Srebrenica je i četvrt stoljeća nakon rata mjesto stalnih političkih sukoba i napetosti između Bošnjaka i Srba koji tamo žive.

Doboj je pak grad u kojemu se vodio žestoki okršaj Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i oporbe predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Partijom demokratskog progresa (PDP).

Oporbene su stranke prigovorile zbog ometanja promatrača tijekom glasanja, kao i brojanja glasačkih listića.

SNSD-ov gradonačelnik Doboja Boris Jerinić izjavio je kako odluku SIP-a vidi kao pokušaj političkog utjecaja na izborni proces te je najavio kako će na odluku ovog tijela podnijeti tužbu Sudu BiH koji ima konačnu riječ.

Pročitajte više