U Bjelorusiji oporba upozorava na masovne prevare na izborima

Foto: Hina/ EPA

OPORBA je u Bjelorusiji u nedjelju upozorila na masovne prevare na parlamentarnim izborima koji traju u zemlji, unatoč želji predsjednika Aleksandra Lukašenka da se približi Europskoj uniji, od koje ostaje izoliran.

"Posljednji europski diktator", Lukašenko čvrstom rukom vlada tom bivšom sovjetskom republikom već 25 godina. Od tada niti jedne izbore organizirane u Bjelorusiji međunarodni promatrači nisu ocijenili slobodnima ni pravednima.

Prema službenim podacima, više od 55 posto od 6,8 milijuna birača glasalo je sredinom poslijepodneva, čime je prijeđena granica od potrebnih 50 posto za jamčenje vjerodostojnosti izbora. Više od 35 posto birača je glasalo korespondencijom i prije otvaranja glasačkih ureda.

Birači su trebali izabrati 110 zastupnika donjeg doma parlamenta. Ali Bjelorusi kritični prema vlasti imaju malo izbora: glavni čelnici i dvojica jedinih oporbenih zastupnika bili su isključeni iz izbora.

Zabilježeno puno prekršaja

Krajem poslijepodneva je zabilježeno oko 600 prekršaja tijekom promatračke kampanje koju su organizirale oporbene stranke kada je prijavljen veći broj birača u glasačkim uredima u odnosu na prebrojavanja promatrača.

"U mom okrugu je precijenjena stopa sudjelovanja. Utvrdili smo da je tijekom noći pristup biračkim uredima bio slobodan, što nije u skladu sa zakonom. Osobe koje nisu registrirane u tom okrugu su glasale", rekao je šef stranke Bjeloruski narodni front Grigor Kostusev.

Zaštitnici ljudskih prava koji su pratili odvijanje izbora su rekli da su bili potjerani iz biračkih ureda ili im je bilo onemogućeno fotografiranje.

Predsjednik Aleksandar Lukašenko je potvrdio novinarima da će se kandidirati za predsjedničke izbore 2020. "Ako se društvu ne sviđa kako predsjednik organizira izbore, mogu izabrati novoga sljedeće godine."

Pročitajte više