U Bugarskoj uhićen osumnjičenik za napade na području Novske 1991.

U BUGARSKOJ je na temelju međunarodne tjeralice uhićen 50-godišnji Čedomir Branković, osumnjičen da je kao zapovjednik postrojbe JNA u kolovozu 1991. na području Novske počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, doznaje se danas u MUP-u i Ministarstvu pravosuđa koje je najavilo da će tražiti Brankovićevo izručenje.

Branković je uhićen u ponedjeljak, 25. travnja, na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisao Ured Interpola Zagreb po nalogu Županijskog suda u Sisku na kojemu se vodila istraga protiv njega i još 31 osumnjičenika. Kako su svi bili nedostupni istraga je prekinuta, a za osumnjičenima je u studenome 1999. raspisana međunarodna tjeralica.

Bugarske vlasti jučer su obavijestile hrvatski MUP da je Branković uhićen i zadržan 72 sata u pritvoru. MUP je o tome izvijestio Ministarstvo pravosuđa koje je priopćilo da će, nakon potvrđivanja Brankovićeva identiteta, na inicijativu i uz dokumentaciju suda u Sisku od Bugarske zatražiti njegovo izručenje.

Brankovića, rođenog u mjestu Berek kraj Garešnice, hrvatsko pravosuđe sumnjiči da je 17. kolovoza 1991. zapovjedao oklopnim bataljunom 265. motorizirane brigade JNA i zajedno s još 31 osobom napao 21 naselje na području Novske. U napadu je poginulo 13 civila. Sumnjiči ga se i za pljačkanje i miniranje nekoliko tamošnjih katoličkih crkava te uništavanje brojnih kuća i gospodarskih objekata.

Novinske agencije AFP i Beta objavile su izjavu glavnog tajnika bugarskog MUP-a Bojka Borisova da je Branković, inače državljanin SiCG, u Bugarsku ušao kao član službenog izaslanstva Vojske SiCG.

U agencijskim vijestima pogrešno se navodi da je Branković u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Pročitajte više