U Bugojnu ekshumirali tijela srpskih civila ubijenih u proteklom ratu?

NA DVA lokaliteta u Bugojnu u toku su ekshumacije tijela žrtava ubijenih civila u proteklom ratu, izvijestilo je danas Tužiteljstvo BiH.

Pretpostavljalo se kako se u blizini poduzeća "Slavko Rodić" nalaze tijela žrtava hrvatske i srpske nacionalnosti, no ostaci ljudskih tijela nisu pronađeni i ekshumacija je na ovoj lokaciji završena.

Na drugoj lokaciji, na bugojanskom pravoslavnom groblju "Ćipuljići", na neoznačenom grobnom mjestu, pronađeni su ostaci jednog kompletnog ljudskog skeleta. Sa ovog skeleta uzeti su uzorci za DNA analizu. Na istom mjestu, izvijestilo je Tužiteljstvo BiH, pronađeni su i sitni dijelovi posmrtnih ostataka drugog ljudskog tijela s kojih su također uzeti uzorci za DNA analizu.

Pretpostavlja se da pronađeni ostaci ljudskih tijela pripadaju civilima srpske nacionalnosti koji su ubijeni u ovoj općini u proteklom ratu, priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Uzorci DNA, uzeti sa posmrtnih ostataka ovih žrtava bit će, radi preciznog utvrđivanja identifikacije i forenzičke obrade, prebačeni u Tuzlu, u Identifikacijski centar Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Izvršenom ekshumacijom je rukovodio istražitelj Tužiteljstva BiH koji po instrukcijama tužitelja koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Iz Tužiteljstva kažu kako će proces ekshumacije biti nastavljen i u narednom razdoblju.

Pročitajte više