U Čakovcu imaju novu metodu pri porođaju, žene kažu da puno manje boli

U ČAKOVEČKOJ županijskoj bolnici obavi se oko tisuću i sto porođaja na godinu. Uvedena je i novost koja smanjuje bol i opušta rodilje, javlja HRT. Aparat s medicinskim, tzv. "rajskim plinom" u roku od mjesec dana, koliko je u čakovečkoj bolnici, koristilo je 27 rodilja. Žene kažu da pomaže.

"Pomoglo mi je kod bolova, mogla sam se opustiti, mogla sam disati, nisam toliko osjećala trudove i zbilja mi je pomoglo", kaže Ivana Šestak, čija je kći Leni rođena uz pomoć "rajskog plina". Ona je drugo dijete u obitelji Šestak, a njezina majka ističe da su joj dosadašnja dva porođaja neusporediva.

"Svaki lijek koji dobiva trudnica u trudovima prolazi kroz posteljicu i dobiva ga dijete", kaže Karmen Cecarko Vidović, glavna primalja u ŽB-a Čakovec.

"Ovo je plin, tako da ne dolazi do djeteta i ne šteti djetetu. A trudnica se opušta. Nije da bolovi prestaju u potpunosti, međutim žena se opusti i dobiva endorfin, hormon sreće i sam po sebi analgetik, i prije rodi. Zato žene rađaju čak dva sata prije, jer se opuste, nisu toliko zgrčene", kaže Vidović.

Upotreba "rajskoga plina" smanjuje korištenje lijekova ili ih trudnica uopće ne dobiva. Smanjuje se i broj epiziotomija i carskih rezova. I ono što je također važno - smanjuje se osjećaj straha.

"Mislim da je trend i cilj da svaka rodilja rađa sa što manje boli i da joj taj trenutak rađanja ostane u najljepšem sjećanju i želimo da nam se ponovno vrate", komentira Sanja Topličanec, pročelnica Službe za ginekologiju i voditeljica Odjela rodilišta i rađaonice.

80 posto žena bi to učinilo ponovo

Županijska bolnica Čakovec jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja ima takav uređaj. Nabavu su inicirali djelatnici bolnice. To je, kaže dr. Tomislav Novinščak, ravnatelj ŽB-a Čakovec, nadstandard i dokaz da se zaista ulaže u ljude, "ne samo u kadrovski potencijal bolnice nego i u osiguranike, građane koje liječe".

Rodilje u ovoj bolnici "rajski plin" koriste besplatno i same si ga doziraju. Nadzor anesteziologa nije potreban. Dosadašnje iskustvo je pozitivno - čak 80 posto žena koje su rodile pomoću plina potvrđuje da bi to učinile ponovno.

Pročitajte više