u cijeloj hrvatskoj počeo popis poljoprivrede

U cijeloj Hrvatskoj danas je počeo popis poljoprivrede, prvi nakon 40 godina, a njime će biti obuhvaćeno 600 tisuća kućanstava i oko 2.500 poslovnih subjekata i njihovih jedinica. L

Popis će provesti Državni zavod za statistiku u suradnji s Financijskom agencijom, a tijekom 15 dana trajanja podatke će prikupljati oko 13 tisuća popisivača.

Tim će se popisom dobiti prava slika stanja u hrvatskoj poljoprivredi te pokazatelji nužni za planiranje i donošenje odluka o budućem razvoju poljoprivredne djelatnosti.

Također usklađen je s metodologijom i načinima popisa poljoprivrede u Europskoj uniji, odnosno statističkog ureda EU Eurostata, pa će se dobiti podatci koji su međunarodno usporedivi.

Rezultati popisa bit će objavljeni 23. prosinca, a koristit će se isključivo u statističke svrhe. Objavit će se samo zbirni podatci, dok su individualni podatci strogo zaštićeni, a popis nije osnova ni za kakva prava niti može rezultirati bilo kakvim obvezama.

Popisivači će u ruralnim područjima obići sva kućanstva, a u urbanim samo adrese onih kućanstava za koja je u popisu stanovništva 2001. ustanovljeno da imaju neki oblik poljoprivredne proizvodnje.

Kućanstva će se popisati metodom intervjua, a poslovnim subjektima u poljoprivredi popisnice će se dostaviti poštom.

Popisnica sadrži oko 400 pitanja, odnosno mogućih odgovora o svim resursima poljoprivrednih kućanstava - o zemljišnom fondu, načinu korištenja poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednoj proizvodnji po pojedinim usjevima, površini voćnjaka i vinograda, voćnih stabala i trsova vinove loze, navodnjavanju, gnojidbi, poljoprivrednim strojevima i objektima, stočnom fondu, radnoj snazi u poljoprivredi, dopunskim djelatnostima u poljoprivrednim kućanstvima, prodaji poljoprivrednih proizvoda itd.

(Hina) ds sp

Pročitajte više