KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Dalmaciji 74 nova, u Zagrebu 22, nove mjere u Otočcu. Evo popisa županija

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U HRVATSKOJ su danas, prema novom izvještaju Nacionalnog stožera, 204 nova slučaja koronavirusa. 

U protekla 24 sata testirano je 3.813 osoba. Aktivnih je slučajeva danas 2529. Među njima su 303 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 23 pacijenata. Dvije osobe su preminule u 24 sata, ukupno 203.

Iako Stožer prvotno nije produžio zabranu rada noćnim klubovima nakon ponoći, a to nisu učinili ni, kako to obično čine, u sklopu svog dnevnog izvješća, nakon Indexovog teksta su iz Nacionalnog stožera ipak odlučili produljiti odluku, no nisu naveli konkretan razlog za to, osim da se generalna epidemiološka situacija u Hrvatskoj nije popravila. 

Jučer je započela nastava u školama, a propisane su posebne protuepidemijske mjere.

Županije su objavile nove podatke. 

Stanje po županijama

(na popisu su samo županije koje su danas objavile podatke)

  • Požeško-slavonska - 17 novih
  • Koprivničko-križevačka - 4 nova
  • Sisačko-moslavačka - 9 novih
  • Osječko-baranjska - 5 novih
  • Istarska - 8 novih
  • Ličko-senjska - 11 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 39 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 2 nova
  • Primorsko-goranska - 5 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 8 novih
  • Brodsko-posavska - 6 novih
  • Šibensko-kninska - 2 nova
  • Zadarska - 14 novih
  • Grad Zagreb - 22 nova
  • Varaždinska - 2 nova
  • Karlovačka - 8 novih
  • Virovitičko-podravska - 4 nova
  • Dubrovačko-neretvanska - 19 novih
  • Zagrebačka - 7 novih
  • Krapinsko-zagorska - 5 novih

IZ MINUTE U MINUTU

16:00 Krapinsko-zagorska - 5 novih

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 5 novih osoba zaraženih koronavirusom, sa prebivalištima na području Općine Konjščina (2), Općine Hum na Sutli (1), Općine Mače (1) i Općine Petrovsko (1). U istom razdoblju  ozdravilo je 7 osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije te je trenutni broj aktivnih slučajeva 49.

U protekla 24 sata pristigao je i 41 negativan nalaz, dok se za 83 uzorka još uvijek čekaju rezultati. U samoizolaciji se nalazi 198 osoba.

14:48 Zagrebačka - 7 novih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do utorka, 08.09.2020. do 10:00 sati evidentirano je 550 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječena je 371 osoba, a 11 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 168 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 7 osoba (1 Grad Jastrebarsko,  2 Grad Dugo Selo, 2 Grad Sveti Ivan Zelina, 1 Općina Klinča Sela, 1 Općina Stupnik), a izliječeno je 7 osoba.

Od 7 novooboljelih osoba 1 je kontakt prethodno oboljelih, 1 slučaj je povezan s boravkom u BiH, jedna osoba se zarazila na radnom mjestu u Zagrebu, dok je za 4 slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 48 osoba.

14:12 Uvedene strože mjere za Otočac

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije i Stožera civilne zaštite Grada Otočca, zbog epidemiološke situacije na području Grada Otočca, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o uvođenju novih epidemioloških mjera za područje Grada Otočca. Navedena Odluka primjenjuje se od sutra, 9. rujna 2020. godine.

13:35 Dubrovačko-neretvanska - 19 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o pet muških i pet ženskih osoba iz Dubrovnika (jedna muška osoba se najvjerojatnije zarazila izvan RH, a za četiri ženske osobe je utvrđena epidemiološka veza). Zaražena je i jedna muška i jedna ženska osoba iz Župe dubrovačke (za oboje je utvrđena epidemiološka veza), tri muške i jedna ženska osoba iz Metkovića (za sve utvrđena epidemiološka poveznica), jedna muška osoba iz Ploča, jedna iz Opuzena te jedna muška osoba koja nema prebivalište na području županije. 

Izliječeno je 13 osoba – dvije iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića, dvije iz Župe dubrovačke, po jedna iz Dubrovačkog primorja, Vele Luke, Kule Norinske i Konavala, te tri osobe koje nemaju prebivalište na području županije. 

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 19 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su tri osobe na respiratoru. Od početka pandemije na analizu je poslano 10 974 uzorka.

U samoizolaciji se nalazi 606 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 66 slučajeva kršenja samoizolacije.

13:33 Virovitičko-podravska - 4 nova

Na području Virovitičko-podravske županije u protekla 24 sata utvrđeno je četvero novooboljelih, dva muškarca i dvije žene, izvijestio je u utorak Županijski stožer civilne zaštite.

Riječ je o osobama srednje životne dobi s blagim simptomima bolesti. Troje su kontakti otprije pozitivnih osoba, a kod jednog je izvor zaraze još uvijek nepoznat.

U zadnja 24 sata testirano je 65 uzoraka, njih 59 je bilo negativno. U samoizolaciji je 178 osoba.

Od početka epidemije zaražene su 94 osobe, 35 ih je trenutno aktivno, 58 se oporavilo, dok je jedan muškarac preminuo.

12:09 Karlovačka - 8 novih

Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 173 osobe, od čega u Karlovcu 156 i Ogulinu 17. Do sada su pristigli svi rezultati testiranja iz Ogulina i 152 nalaza testirana u Karlovcu. Svi testovi uzeti u Ogulinu su negativni, dok je 8 pozitivnih testova osoba testiranih u Karlovcu (5 muških i 3 ženske).

Radi se o starijim (1 muška i 1 ženska ) osobama iz Duge Rese, 2 muškarca srednjih godina (1 iz Slunja, 1 iz Karlovca), 2 mlađe muške osobe (1 Karlovac, 1 Duga Resa) te dvije (2) starije ženske osobe koje se otprije nalaze na bolničkom liječenju u OB Karlovac. Zbog navedene dvije pacijentice s bolničkog odjela vaskularne kirurgije u samoizolaciji se nalazi 12 djelatnika OB Karlovac, od čega 9 medicinskog osoblja (2 liječnika, 7 med. sestara/tehničara).

U samoizolaciji se ukupno nalazi 138 osoba.

12:07 Varaždinska - 2 nova

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su 2 nova slučaja zaraze koronavirusom.

U jednom slučaju detektirana je covid-19 pozitivna osoba, koja je proteklog vikenda sudjelovala na svadbenoj svečanosti u Varaždinu. Radi se o asimptomatskom zdravstvenom djelatniku, koji je detektiran u sklopu protokola preventivnog testiranja prilikom povratka na posao u bolnički sustav. S navedene svadbene svečanosti imamo još 2 dodatne pozitivne osobe, koje nisu građani Varaždinske županije, nego se radi o jednoj osobi s područja grada Zagreba i jednom državljaninu BiH, koji je odmah i hospitaliziran u Općoj bolnici Varaždin. Svim uzvanicima svadbene svečanosti i servisnom osoblju određena je mjera samoizolacije.

Drugi slučaj je importiran iz BiH, a radi se o ženskoj osobi starije životne dobi, koja je također smještena u Opću bolnicu Varaždin.

Gledajući samo slučajeve vezane za Varaždinsku županiju, broj aktivnih slučajeva na današnji dan je 65, jer se u istom razdoblju šest novih osoba oporavilo. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno se nalazi osam osoba, od čega je jedna strani državljanin, dok se jedna dodatna osoba još uvijek liječi u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirano je 175 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

S obzirom na to da je epidemiološka obrada posljednjih događanja još u tijeku, možemo navesti da se pod mjerom samoizolacije nalazi više od 300 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

11:10 Zagreb - 22 nova

Zagreb ima 22 nova slučaja zaraze, rečeno je na konferenciji za medije Stožera grada Zagreba. 

299 ljudi je upućeno na testiranje, rečeno je.

10:56 Zadarska - 14 novih

U Zadarskoj županiji 14 je novih slučajeva zaraze koronavirusom u protekla 24 sata, priopćio je u utorak Županijski stožer civilne zaštite.

Svi novozaraženi, a riječ je o devet žena i petero muškaraca, kontakti su prije oboljelih osoba, izvijestio je u utorak Županijski stožer civilne zaštite. Među novozaraženima sedmero ih je iz Zadra, po dvoje iz Nina i Pakoštana te po jedna osoba iz Biograda, Sukošana i Zemunika Donjeg.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 248 uzoraka, nadzor se provodi nad 660 osoba, a završio je za njih 6749.

U Općoj bolnici u Zadru hospitalizirana su 22 bolesnika, od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

10:53 Šibensko-kninska - 2 nova

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije dvije su osobe oboljele od covid-19 infekcije. Riječ je o mlađim osobama od kojih je jedna iz Tisna, a druga trenutno boravi u Tisnu i obiteljski su kontakti prethodno oboljele osobe. 

Trenutno je 69 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije, od kojih se 5 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata testirano je 169 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 364 osoba koje su kontakti već poznatih oboljelih osoba.

10:40 Brodsko-posavska - 6 novih

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 6 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (3) te po 1 osoba u općinama Okučani, Oprisavci i Velika Kopanica.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 460, dok je broj aktivnih slučajeva 99 (4 aktivne osobe manje u odnosu na prethodni dan). Hospitalizirano je 11 osoba (2 osobe više u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 509 osoba (37 osoba više u odnosu na prethodni dan).

10:20 Bjelovarsko-bilogorska - 8 novih

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u utorak iz Županijskog stožera civilne zaštite.

S područja grada Bjelovara šest je novozaraženih osoba, jedna je s područja općine Veliki Grđevac, a jedna s područja općine Rovišće.

Pet novozaraženih osoba kontakti su ranije oboljelih od koronavirusa.

Jedna osoba u međuvremenu se oporavila i skinuta je s evidencije oboljelih, tako da je u toj županiji trenutno 60 aktivnih slučajeva zaraze.

10:06 Primorsko-goranska - 5 novih

U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata kod petero ljudi potvrđena je zaraza koronavirusom, a 18 ih je ozdravilo, izvijestili su u utorak iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Od novozaraženih, troje su kontakti ranije zaraženih osoba, a epidemiolozi za dvoje još utvrđuju izvor zaraze.

U Primorsko-goranskoj županiji je sada aktivno 105 slučajeva infekcije koronavirusom.

10:05 Vukovarsko-srijemska - 2 nova

U prethodna 24 sata na području Vukovarsko-srijemske županije evidentirane su dvije osobe zaražene koronavirusom, i to iz Vukovara i Cerića, priopćio je u utorak Županijski stožer civilne zaštite.

U zadnja 24 sata testirano je 124 osoba, čime se od početka epidemije broj testiranih u najistočnijoj hrvatskoj županiji popeo na 9035.

Broj oboljelih od početka epidemije iznosi 667, od kojih je 574 ozdravilo, a 14 preminulo.

Trenutno je u županiji devet hospitaliziranih osoba zbog korona virusa, a u samoizolaciji je njih 305.

9:57 Splitsko-dalmatinska - 39 novih

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 764 obrađena testa danas je 39 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 24, Dugopolja 1, Gradca 1, Hrvaca 2, Kaštela 1, Klisa 1, Postira 1, Sinja 2, Solina 4, Lovreća 1 i Visa 1 osoba.

Od 39 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 21 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1459 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 76 covid pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se 7 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 87 godina. Preminula osoba je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na covid infekciju.

9:35 Ličko-senjska 11 novih

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata jedanaest (11) je novooboljelih osoba od covida-19.

9 oboljelih osoba su s područja grada Otočca. Po jedna oboljela osoba je s područja općine Udbina i općine Perušić. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljelo 98 osoba s područja Ličko-senjske županije, od čega je 40 aktivnih slučajeva, 57 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 sata testirane su 33 osobe.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 106 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije, kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

09:05 Istarska - 8 novih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 426 uzoraka briseva (192 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđeno 8 novozaraženih osoba. U 5 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije ili bliskim kontaktima već pozitivne osobe. Epidemiološka obrada je u tijeku za 3 osobe. Izliječene su 4 osobe. Trenutno je 63 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 335 osoba.  

8:45 Osječko-baranjska - 5 novih

Tijekom posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije testirao je ukupno 296 uzoraka, od kojih su pet pozitivni na koronavirus. Dvije novozaražene osobe imaju prebivalište u Osijeku, a po jedna na području gradova Beli Manastir i Valpovo te Općine Semeljci.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je 17 pacijenata oboljelih od covida-19, od kojih su dva na respiratoru. 

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za devet novih kontakata pozitivnih osoba, pa je trenutno pod tom mjerom na području županije ukupno 405 osoba. 

8:36 Sisačko-moslavačka - 9 novih

U Sisačko-moslavačkoj županiji danas je devet novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

Osam osoba je s područja grada Novske i jedna osoba koja trenutno boravi na području grada Petrinje, a stanovnik je Karlovačke županije. Riječ je o terenskom građevinskom radniku koji u zadnje vrijeme radi na području grada Siska. 

8:34 Koprivničko-križevačka - 4 nova, od jučer na snazi odluka o najviše 100 osoba na svadbama

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena četiri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2,  a riječ je o dvije osobe s koprivničkog te dvije osobe s križevačkog područja, kontaktima ranije pozitivnih osoba.

Šest osoba je proglašeno zdravima, na bolničkom liječenju su tri osobe, a u ovom trenutku na području županije su ukupno 33 aktivna slučaja. U kućnoj samoizolaciji se nalazi 116 osoba. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 172 slučaja bolesti covid-19.

Od jučer je na snazi Odluka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Koprivničko-križevačke županije, kojom se ograničava broj osoba na svadbenim svečanostima na 100 osoba, a u svim zatvorenim prostorima u kojima se odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja, obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski.

8:25 Požeško-Slavonska - 17 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 104 slučaja zaraze koronavirusom, 92 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 241 osoba, a ukupno je testirano 6659 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 139 uzoraka, od kojih je 17 pozitivnih.

Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, objavili su iz lokalnog stožera.

7:50 Drugi dan škole pod mjerama

Danas je drugi dan nastave u školama pod posebnim mjerama.

Pročitajte više