U Danskoj pronađena torba s glavom i nogama brutalno ubijene novinarke

Screenshot: Euronews, Foto: Tom Wall

DANSKA policija priopćila je u subotu da je pronašla glavu i noge švedske novinarke Kim Wall koja je u kolovozu umrla pod misterioznim okolnostima na podmornici danskog konstruktora.

>>SLUČAJ O KOJEM BRUJI EUROPA Što se to dogodilo poznatoj novinarki na podmornici?

>> NOVI DETALJI Kod ubojice švedske novinarke pronađene snimke odrubljivanja glava

Njezina glava pronađena je u torbi u kojoj su bile i dvije noge, rekao je kopenhaški policijski inspektor Jens Moller. U drugoj torbi nalazila se njezina odjeća.

Kim Wall, iskusna tridesetogodišnja novinarka, ukrcala se 10. kolovoza na podmornicu Nautilus s Peterom Madsenom, danskim konstruktorom i vlasnikom podmornice u okviru reportaže na kojoj je radila.

Tijelo novinarke pronađeno je 11 dana nakon potapanja podmornice na obali danskog otoka Amager u jezivom stanju - bez glave i udova. Madsen je kazao istražiteljima da je Wall stradala nesretnim slučajem, kada joj je metalni poklopac podmornice težak 70 kg pao na glavu. On ju je, tvrdi, potom “pokopao na moru”. Naravno, policija nije povjerovala njegovom iskazu i Madsen je pritvoren te optužen za ubojstvo.

Specijalni tužitelj Jakob Buch-Jepsen kazao je na sudskom saslušanju, na kojem je sudac produljio pritvor Madsenu, kako izravan uzrok smrti još uvijek nije utvrđen, prenosi The Local Sweden. Međutim, autopsija njenog tijela pokazala je brojne ubode nožem - čak 14 uboda na donjem dijelu abdomena, u genitalijama i oko njih. Ozljede su nanesene “u vrijeme smrti ili nedugo nakon nje”, naveo je tužitelj. Njena glava, ruke i noge otpiljeni su, vjerojatno nakon smrti.


Njezin partner prijavio je nestanak 11. kolovoza. Istog dana danske vlasti spašavale su Madsena u vodama Oeresunda, između danske i švedske obale, malo prije nego je podmornica potonula.

Istražitelji misle da ju je Madsen namjerno potopio. Podmornica je poslije izvučena iz mora.

Kim Wall, neovisna novinarka, surađivala je s The Guardianom i s New York Timesom. Diplomirala je na novinarskom fakultetu Columbiji u New Yorku, a radila je u New Yorku i u Kini.

Pročitajte više