Skandal u Britaniji, istražuju stotine slučajeva zlostavljanja u dječjoj bolnici

Foto: Profimedia

Dječja bolnica za mentalno zdravlje u Britaniji, sa samo 59 kreveta, prijavila je više od 1600 "incidenata seksualne sigurnosti" u četiri godine, otkrivaju novi podaci britanskog NHS-a. U bolnici Huntercombe u Maidenheadu provedeno je više od polovice seksualnih istraga prijavljenih u 209 odjela za mentalno zdravlje djece diljem zemlje.

Unatoč tome što se od 2019. godine nacionalnoj zdravstvenoj službu NHS šalje više od jednog upozorenja dnevno od 2019. godine, nije poduzeta nikakva radnja kojom bi se spriječilo daljnje slanje ranjivih pacijenata u odjel pogođen skandalom zbog 1643 izvješća o seksualnim incidentima.

Ova bi privatna zdravstvena ustanova sada konačno trebala biti zatvorena, nakon što je istraga The Independenta otkrila navode o verbalnom i fizičkom zlostavljanju, zbog čega je NHS povukao pacijente. Iz bolnice su nakon skandala objavili da se planiraju ponovo otvoriti kao odjel za odrasle.

Brojke dobivene od NHS-a pokazuju da je Huntercombeova jedinica Maidenhead navedena u 57 posto od 2875 prijavljenih seksualnih incidenata i napada prijavljenih u engleskoj službi za mentalno zdravlje djece i adolescenata (CAMHS) u posljednje četiri godine. Prijavljeni incidenti variraju od seksualno neprimjerenog jezika do ozbiljnog seksualnog napada i silovanja.

Deborah Cohen, izvršna direktorica dobrotvorne organizacije INQUEST koja je pomogla mnogim obiteljima tijekom istraga, rekla je da "uznemirujuće" brojke "zahtijevaju puno veću pozornost". "Djeca bi trebala biti u terapijskim okruženjima uz odgovarajuću njegu i zaštitu. Ovdje se radi o zaštiti ljudskih prava djece. To postavlja pitanja o kulturi unutar ovih okruženja zbog koje su brojke tako visoke", rekla je.

Policija istraživala silovanja

Prošle je godine The Independent otkrio da je policija istraživala navodno silovanje djeteta u Taplow Manoru, u koje su bile uključene dvije članice osoblja. Mlada pacijentica također je prijavila policiji navodno silovanje od strane druge pacijentice 2019. godine.

Prošlog mjeseca otkriveno je da je daljnji seksualni napad u jedinici u Staffordu u vlasništvu iste grupacije bolnica prijavljen prošlog mjeseca. Vijest dolazi nakon što je The Huntercombe Group zatvorila jedinicu u Devonu, gdje je medicinska sestra osuđena za seksualno zlostavljanje dvoje pacijenata.

"Lekcije su se mogle i trebale izvući iz pritužbi i iskustava pacijenata bolnica Huntercombe od prije 10 godina. Užasnuta sam kada čujem da su u tijeku policijske istrage protiv osoblja Active Care Group zbog seksualnih napada na djecu o kojima skrbe", rekla je jedna od žrtava Nima Hunt.

"Znak bolje prakse"

Active Care Group tvrdi da je veliki broj prijava "znak najbolje prakse", sa sigurnijom kulturom unutar bolnica. "Taplow Manor je najveća jedinica te vrste u zemlji i broj incidenata to odražava", rekao je glasnogovornik bolnice. "Implicirati drugačije je pogrešno, jer je prijavljivanje incidenata ključno u smislu stvaranja kulture 'bez krivnje' i osiguravanja da se pitanja sigurnosti pacijenata brzo rješavaju."

Od ostalih privatnih pružatelja usluga, Cygnet Health Care prijavila je 704 incidenta u četiri bolnice s oko 200 kreveta. Statistike pokazuju da je 48 posto pacijenata koji su podnijeli zahtjeve u zadnjem tromjesečju dobilo psihološku podršku nakon što su podnijeli optužbe.

"Vrh sante leda"

Godine 2020. Komisija za kvalitetu skrbi upozorila je da su "seksualni incidenti uobičajena pojava na odjelima za mentalno zdravlje". Sljedeće su godine NHS i Royal College of Psychiatrists osnovali skupinu za rješavanje problema.

Jedna žena, koja je htjela ostati anonimna, tvrdi da ju je kao dijete prije 20 godina zlostavljao i više puta silovao član osoblja privatne jedinice CAMHS-a. "Bila je to pomalo javna tajna. Postojala je ogromna kultura okrivljavanja pacijenata i vrlo viktorijanski pogled na žene s mentalnim problemima: 'ove su djevojke lude', i ne samo to, mora da si ti kriv jer si ljut pa si seksualno bez granica", rekla je.

Policija je istraživala, ali nikada nije podignuta optužnica. "Postoji ideja da netko može silovati i seksualno zlostavljati djecu s mentalnim bolestima jer ona nisu toliko važna. Osim što vam se ne vjeruje, vaš je život sam po sebi obezvrijeđen", rekla je.

Pročitajte više