U DRAVSKOJ ŠUMI PODIGNUT ĆE SE SPOMEN-KRIŽ NEDUŽNIM ŽRTVAMA

Nakon višegodišnjih zahtjeva varaždinsko Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poslijeratnih žrtava dobilo je dozvolu da podigne spomenkriž u Dravskoj šumi, jednoj od najvećih masovnih grobnica u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, rečeno je godišnjoj skupštini Društva danas u Varaždinu.

U planu je podizanje spomen-križa u Kučanu Ludbeškom, Ksajpi kod Čakovca, na grobištu ´Gaj´ kod Strmca Podravskog, te dovršetak spomen-križa u Čukovcu kod Ludbrega. Društvo djeluje treću godinu i nastoji otkriti i križem dostojno obilježiti sva mjesta masovnih ubojstava u varaždinskom kraju neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, rekli su na godišnjoj skupštini predsjednik Društva Franjo Talan i članica Branka Šagrač. Pretpostavlja se da je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u spomenutom razdoblju nestalo više od 6000 ljudi, a jedna od većih masovnih grobnica u koju su pokapane žrtve jest u Dravskoj šumi blizu Varaždina.

O ubojstvima na slovenskom području neposredno nakon Drugoga svjetskog rata govorio i Dragutin Šafarič uime slovenskog Društva za prešućivane grobove. Rekao je da je dosad u Sloveniji otkriveno i uz pomoć njihove vlade križem obilježeno 600 masovnih grobnica u kojima su pokopane nedužne žrtve. Dvjestotinjak grobnica otkriveno je u zadnjih godinu dana. Prema Šafaričevim riječima, u Sloveniji ima 1000 mjesta na kojima je, pretpostavlja se, zakopano više stotina tisuća žrtava, među kojima je mnogo Hrvata, vojnika i civila, koji su pobijeni na križnom putu na povratku iz Bleiburga.

Pročitajte više