U državnoj službi odsad će se moći zapošljavati i stranci

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

VIŠNJA TAFRA, ravnateljica Uprave za službenički sustav u Ministarstvu pravosuđa i uprave, jutros je gostovala u emisiji Dobro jutro, Hrvatska te je najavila novine u državnoj službi.

Centralizirani sustav selekcije je reforma koju provodi Ministarstvo, a ona uključuje da će se kandidati za državnu službu moći prijavljivati online preko platforme koja će biti na stranici Ministarstva, rekla je.

Nakon što se prijavi, ako prođe kompetencijski okvir, bit će pozvan i na testiranje koje će vrijediti dvije godine za aplikacije na druga radna mjesta, dodala je.

O zapošljavanju stranaca

"Novina novog zakona o državnim službenicima i namještenicima je da se zapošljavaju stranci državljani članica EU koji poznaju hrvatski jezik i latinično pismo. Također, moći će se zaposliti i osobe koje nisu državljani članica EU, uz dodatne uvjete i uz dozvolu nadležnog tijela u kojem će se zaposliti.

Stranci neće moći obavljati sve poslove iz djelokruga javne uprave, moći će obavljati informatičke, administrativne i računovodstvene poslove", otkrila je Tafra.

Pročitajte više