U Državnom odvjetništvu prvo razrješenje s dužnosti zbog negativnih ocjena rada

DRŽAVNOODVJETNIČKO vijeće (DOV) po prvi je put danas razriješilo dužnosti zamjenika općinskog državnog odvjetnika zbog dvije uzastopne negativne ocjene o obnašanju te dužnosti.

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Križevcima Vedran Gverić razriješen je dužnost jer je dva puta za redom, 2000. i 2002., dobio negativnu ocjenu za rad u prethodne tri godine.

Prema Zakonu o državnom odvjetništvu, zamjenici državnog odvjetnika mogu biti razriješeni dužnosti ako su dva puta uzastopno negativno ocjenjeni. Zamjenici se ocjenjuju svake tri godine.

Razrješenje Gverića tražio je njemu nadređeni općinski državni odvjetnik u Križevcima Darko Pavičić.

DOV u odlučivanju o Gverićevom razrješenju nije mogao utvrđivati opravdanost ocjene jer su ocjene o radu tajne, već samo je li postupak ocjenjivanja bio u skladu sa zakonom.

Gverić je smatrao da je u postupku ocjenjivanju bilo nezakonitosti i više procesnih grešaka, među ostalim, jer po njegovom prigovoru nisu pregledani spisi na kojima se temeljila negativna ocjena.

Tvrdio je da se negativna ocjena nije mogla temeljiti na njegovom radu jer o kvaliteti njegova radi govori veliki broj usvojenih tužbi. Loše ocjene pripisao je "animozitetu" neposredno mu nadređenog općinskog državnog odvjetnika.

Utvrdivši da je poštivan postupak donošenja ocjene, uključujući i postupaka po Gverićevom prigovoru, DOV ga je razriješio dužnosti.

DOV je između dva kandidata za zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Dubrovniku imenovao Vlatka Cibelića, a za zamjenike županijskog državnog odvjetnika u Rijeci Igora Bjelića i Darka Karlovića koji su se jedini javili na oglas za dva zamjenička mjesta u tom odvjetništvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.