U Dubaiju izložen jedan od najvećih rubina na svijetu, težak je 2.8 kilograma

Ilustracija: Shutterstock

JEDAN od najvećih neobrađenih rubina na svijetu, nazvan Burj Alhamal, predstavljen je jučer prvi put javnosti u hotelu u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i moći će se razgledati mjesec dana prije nego što bude ponuđen na dražbi.

Dragi kamen od 8400 karata i 2.8 kg "jedan je od najvećih" neobrađenih rubina pronađenih do sada i jedan "od najrjeđih" na svijetu, rekao je Patrick Pilati, direktor tvrtke SJ Gold and Diamond, koja ga je izložila.

Mogao bi dosegnuti cijenu od 120 milijuna dolara

"Taj neobrađeni rubin pronađen je u Tanzaniji. Nije zagrijavan, što znači da nije obrađivan. U prirodnom je stanju i zato dragocjen. Prije nego što bude ponuđen na dražbi, rubin će se moći razgledati u idućih 30 dana", rekao je.

Cijena tog dragog kamena zelenkastih i tamnoljubičastih tonova mogla bi dosegnuti 120 milijuna dolara.

U ožujku je divovski dijamant nazvan The Rock bio prvi put izložen u Dubaiju. Tada je dražbovna kuća Christie's objavila da je taj dijamant, od 228.31 karata u obliku kruške iskopan i obrađen u Južnoj Africi prije 20 godina, najveći bijeli dijamant koji je do sada uvršten na popis. The Rock će u svibnju biti ponuđen na dražbi u Švicarskoj i očekuje se da će biti prodan za 30 milijuna dolara. 

Pročitajte više