U dubrovačkom zatvoru u dva mjeseca umrli mladić i žena koja je pokušala ubiti majku

Fotografija ne prikazuje zatvor u Dubrovniku. Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL

Dubrovački dnevnik piše kako su tijekom posljednja dva mjeseca u zatvoru u Dubrovniku zabilježene dvije smrti. Prvi smrtni slučaj dogodio se krajem prošle godine, a drugi početkom veljače ove godine, potvrđeno je iz Ministarstva pravosuđa i uprave.  

Nisu pronađeni nikakvi tragovi nasilja. Iz Ministarstva tvrde kako se radi o jedina dva smrtna slučaja koja su evidentirana u navedenom zatvoru od 2015. do danas. 

U jednom slučaju navodno došlo do gušenja hranom

"Zatvor u Dubrovniku intenzivno surađuje s nadležnim tijelima (nadležnim državnim odvjetništvom i nadležnom Policijskom upravom) te su u svezi smrtnih slučajeva zatražene povratne informacije o rezultatima naloženih sudsko-medicinskih obdukcija koje međutim još uvijek nisu zaprimljene", poručili su iz Ministarstva. 

Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje kako je uzrok jedne smrti gušenje hranom, dok je u drugom slučaju uzrok bio kardiovaskularne prirode. Također navode kako je u jednom od dva slučaja preminula ženska osoba koja je lani pokušala ubiti majku u obiteljskoj kući na Korčuli, a prije nekoliko godina i svog nevjenčanog supruga.

U prosincu preminuo 21-godišnji zatvorenik

U prosincu prošle godine objavljeno je kako je u zatvoru u Dubrovniku preminula jedna osoba lišena slobode, koja je u navedeni zatvor zaprimljena u statusu istražnog zatvorenika. Iz Ministarstva su tada naglasili kako je, sukladno profesionalnoj praksi i propisanoj proceduri, tijelo preminule osobe upućeno na sudsko-medicinsku obdukciju i toksikološko vještačenje.

Napomenuli su da "uvažavajući činjenicu kako podaci o osobama lišenim slobode predstavljaju službenu i profesionalnu tajnu, sukladno relevantnim odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora", ostale detalje nisu u mogućnosti dostaviti.

Međutim, pisalo se da je osoba koja je preminula tijekom boravka u dubrovačkom zatvoru kao istražni zatvorenik bio 21-godišnji državljanin Hrvatske i BiH. 

U istražnom se zatvoru nalazio temeljem rješenja suca istrage dubrovačkog Županijskog suda zbog osnovane sumnje da je u svibnju 2023. godine s još tri osumnjičene osobe na području doline Neretve sudjelovao u počinjenju kaznenog djela razbojništva na štetu starice (76) iz Opuzena i njezine kćeri s prebivalištem u SAD-u.

Teretilo ga se da je tom prigodom, provalivši u staričinu kuću zajedno s godinu dana starijim državljaninom BiH, uz uporabu sile nad staricom načinio veću materijalnu štetu, odnosno da su prisvojili 65 tisuća američkih dolara, tri tisuće eura i dva zlatna lančića.

Pročitajte više