U egipatskom gradu mrtvih pronađen izgubljeni hram i najstariji sarkofazi do sada

Screenshot: YouTube/Forbes Middle East

EGIPATSKI arheolozi otkrili su u Sakari izgubljeni pogrebni hram i najstarije sarkofage ikad pronađene na tom drevnom groblju.

Egiptolog Zahi Hawass i njegovi kolege iskopali su pogrebni hram kraljice Nearit, jedne od žena kralja Tetija, prvog faraona Šeste egipatske dinastije. Otkrili su i 52 grobna mjesta s više od 50 drvenih sarkofaga. Ovi drveni ljesovi stari su oko 3000 godina te su najstariji sarkofazi pronađeni u Sakari.

"Radi se o drvenim, antropoidnim ljesovima. Na njima su prikazani mnogi bogovi koji su se štovali u tom razdoblju, uz razne upute iz Knjige mrtvih za koje se smatralo kako služe pokojnicima da pronađu pravi put prema drugom svijetu", stoji u priopćenju egipatskog Ministarstva turizma i starina.

Nađeno još jedno svetište na dubini od 24 metra

Arheolozi su tijekom zadnjih nekoliko mjeseci u Sakari pronašli stotine ljesova raznih visokih dužnosnika i svećenika koji datiraju iz Kasnog perioda drevnog Egipta i ptolemejskog razdoblja, piše ABC News.

U najnovijem iskopu pronađeni su stariji sarkofazi iz perioda Novog egipatskog kraljevstva koji je trajao od 16. stoljeća prije Krista do 11. stoljeća prije Krista, pokrivajući 18., 19. i 20. egipatsku dinastiju.

"Ovo otkriće je potvrdilo da se Sakara koristila kao nekropola i za vrijeme Novog kraljevstva", navodi se u priopćenju ministarstva.

Stručnjaci su našli još jedno "svetište od opeke od blata" na dubini od 24 metra. Hawass je rekao da će se radovi nastaviti sve dok se ne dođe do grobne komore.

Pronađeni kipovi drevnih božanstava

"U grobnim mjestima pronašli smo velik broj arheoloških artefakata i kipova koji predstavljaju božanstva poput Ozirisa i Ptah-Sokar-Ozirisa", dodalo je ministarstvo.

Sakara se nalazi oko 25 kilometara južno od piramida na platou Gize, a ondje je i znamenita stepenasta piramida faraona Đozera, prva iz faraonske ere. Dok je Memfis bio glavni grad drevnog Egipta, Sakara je služila kao njegova nekropola. 

Egipćani su tijekom 3000 godina ondje pokapali svoje mrtve. No na tome mjestu se nisu pokapali samo plemići nego i građani srednje i radničke klase.

Pročitajte više