U eksploziji ispred izraelskog trgovačkog centra petero poginulih

BOMBAŠ samoubojica raznio se danas na ulazu u trgovački centar u izraelskom gradu Netanyi sjeverno od Tel Aviva i pritom ubio najmanje četiri i ranio pedesetak osoba, javile su agencije pozivajući se na izraelske medije.

Odmah nakon eksplozije koju je samoubojica izazvao na ulazu u trgovački centar Hasharon na mjesto događaja stiglo je desetak ambulantnih kola. Glasnogovornik izraelske hitne službe Magen David potvrdio je da je ranjeno najmanje 50 osoba, od kojih sedam teško, prenio je AFP.

Odgovornost za napad zasad se pripisuje dvjema skupinama, prenosi dpa.

Najprije je čovjek koji se predstavio kao glasnogovornik Brigada mučenika al-Aqse, naoružanoga krila stranke Mahmuda Abasa Fatah, prekinuo program lokalne radio postaje iz Gaze i u ime Brigada preuzeo odgovornost za napad.

No, ogranak Brigada mučenika al-Aqse iz Tulkarema na Zapadnoj obali opovrgnuo je odgovornost za napad.

Ubrzo zatim odgovornost je preuzela radikalna palestinska skupina Islamski džihad.

Prije toga su izvori iz izraelske sigurnosne službe priopćili da informacije kojima raspolažu potvrđuju tvrdnje Islamskoga džihada.

Riječ je o prvom takvom napadu nakon 26. listopada kad je bombaš samoubojica ubio šest osoba u eksploziji u gradu Haderi. Ovaj bi napad mogao zadati još jedan udarac prekidu vatre koji su palestinski predsjednik Mahmud Abas i izraelski premijer Ariel Sharon proglasili u veljači.

Abas je oštro osudio teroristički napad i obećao da će krivce progoniti i privesti pravdi.

Isti trgovački centar u Netanyi bio je meta napada bombaša samoubojice i u srpnju kad je poginulo pet osoba.

Pročitajte više